9 στις 10 κυβερνοεπιθέσεις στοχεύουν στην απόσπαση χρημάτων

9 στις 10 κυβερνοεπιθέσεις στοχεύουν στην απόσπαση χρημάτων

Το χρηματικό όφελος αποτέλεσε το βασικό κίνητρο των κυβερνοεπιθέσεων το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Verizon, σχετικά με τα ηλεκτρονικά εγκλήματα. Περίπου εννέα στις δέκα παραβιάσεις είχαν οικονομικά κίνητρα, σύμφωνα με την εξέταση πάνω από 32.000 περιστατικών και σχεδόν 4.000 επιβεβαιωμένων παραβιάσεων σε 81 χώρες, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση της Verizon για το 2020 διαπιστώνει ότι οι επιβεβαιωμένες παραβιάσεις δεδομένων διπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Καθώς η πανδημία έχει κλείσει τον κόσμο στα σπίτια του, οι κυβερνοεπιθέσεις σε επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθούν.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 86% των παραβιάσεων γίνονταν για χρήματα, και όχι για λόγους κατασκοπίας. Κλοπή προσωπικών δεδομένων, phishing και υποκλοπή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιχειρήσεων ήταν ο στόχος του 67% των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Καθώς περισσότερες επιχειρήσεις στράφηκαν σε διαδικτυακές λύσεις, το ίδιο έκαναν και οι χάκερς. Σύμφωνα με την έκθεση, οι παραβιάσεις σε εφαρμογές του διαδικτύου και του cloud έφτασαν το 43%, διπλάσιες από το προηγούμενο έτος.

Εταιρείες όπως το Facebook και η Salesforce έχουν παρατείνει την τηλεεργασία έως τουλάχιστον το τέλος του έτους, ενώ περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται να τις ακολουθήσουν.

Η CEO του ομίλου Verizon, Τάμι Έργουιν, δήλωσε ότι η “ψηφιακή μεταμόρφωση” του μοντέλου της εργασίας από το σπίτι κατά την περίοδο της πανδημίας αποκάλυψε διάφορα προβλήματα ασφάλειας.

“Πολλές επιχειρήσεις κατέληξαν να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να δουλεύουν από το σπίτι χωρίς να έχουν πραγματικά σκεφτεί κάποια από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας για το μέλλον”, δήλωσε στο Reuters η Έργουιν. “Πιστεύω πως οι υπάλληλοι που εργάζονται από το σπίτι είναι πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις”.

Η Έργουιν είπε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατευτούν από τις κυβερνοεπιθέσεις φροντίζοντας να ενημερώνουν τους υπαλλήλους τους σχετικά με το phishing και άλλες παραπλανητικές τακτικές που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.