Τα Ποσειδώνια σταθερός πυλώνας στήριξης της Ναυτιλίας

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018, 08:57
-A +A
 Τα Ποσειδώνια σταθερός πυλώνας στήριξης της Ναυτιλίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με εξαιρετική επιτυχία, πληθώρα εμπορικών συμφωνιών και πολλών άλλων deals να... κυοφορούνται, αλλά και με την προβολή όλων των μελλοντικών τάσεων στον πιο διεθνοποιημένο κλάδο στον κόσμο, τη ναυτιλία, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η έκθεση Ποσειδώνια 2018.

Η πιο σημαντική συνάντηση της παγκόσμιας ναυτιλίας ανέβασε κι άλλο τον πήχη φέτος, χάρη στην άνευ προηγουμένου παρουσίαση της συλλογικής δύναμης και των μελλοντικών εξελίξεων της πιο ισχυρής βιομηχανίας στον κόσμο, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 95% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ήταν η μεγαλύτερη έκθεση Ποσειδώνα όλων των εποχών, καθώς συμμετείχαν 2.011 εκθέτριες εταιρείες, το παρών έδωσαν πάνω από 22.000 επισκέπτες από 92 χώρες. Επρόκειτο για τη... Μέκκα του κλάδου της ναυτιλίας, στη χώρα που είναι leader στον κλάδο, την Ελλάδα, που ελέγχει το 20% της παγκόσμιας και το 50% της ευρωπαϊκής χωρητικότητας dwt.

Κάποια από τα deals που κλείστηκαν

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Ποσειδωνίων, η Maran Gas Maritime υπέγραψε option παραγγελίας ενός ακόμα δεξαμενόπλοιου LNG και μιας δεύτερης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) από το ναυπηγείο της Daewoo S&ME στη Νότια Κορέα.

Η συμφωνία αυτή ακολούθησε την υπογραφή ενός ακόμα μεγάλου project εγκατάστασης συστήματος διαχείρισης έρματος (Ballast Water Treatment System) σε 36 πλοία του Ομίλου Αγγελικούση, με ανάδοχη εταιρεία την Ecochlor.

Οι εργασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν το διάστημα 2018-2020 σε ναυπηγεία στη Σιγκαπούρη, το Ντουμπάι, το Κατάρ και την Κίνα, γεγονός που αποτελεί ένα απτό παράδειγμα της πραγματικά παγκόσμιας διάστασης της ναυτιλίας.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άλλος Έλληνας πλοιοκτήτης, ο Νίκος Τσάκος, έκλεισε μια σημαντική συμφωνία για την εταιρεία του, την Tsakos Energy Navigation, για την ναυπήγηση δύο δεξαμενόπλοιων Aframax χωρητικότητας 115.000 dwt, στο Ναυπηγείο της Daehan (DHSC) στην Κορέα.

Η σύναψη συμφωνιών συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των φετινών Ποσειδωνίων: η ABB Turbocharging και η Multi Marine Services υπέγραψαν σύμβαση για τη δημιουργία ενός turbo charging service point στο λιμάνι της Λεμεσού.

Επίσης, η Airbus υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την Wilhelmsen για την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος (UAS) που θα ανεφοδιάζει τα πλοία με αναλώσιμα και άλλα είδη –συμφωνίες που επιβεβαιώνουν την ταχύτητα με την οποία οι συντελούμενες αλλαγές στον τομέα της τεχνολογίας επηρεάζουν τη λειτουργία των ναυτιλιακών εταιρειών.

Νέα προϊόντα και υπηρεσίες

Με το βλέμμα όλων, εντός και εκτός χώρας, στραμμένο στα Ποσειδώνια 2018, πολλές εταιρείες επέλεξαν την έκθεση για να αποκαλύψουν σημαντικές πρωτοβουλίες, νέα προϊόντα και να εξαγγείλουν σημαντικές εξελίξεις.

Μια από αυτές ήταν του νηογνώμονα DNV GL ο οποίος ανακοίνωσε στα Ποσειδώνια την κυκλοφορία της πρώτης οδηγίας για την κυβερνοασφάλεια με τρεις κατηγορίες, η οποία στοχεύει να βοηθήσει τους πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές στόλων να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από κυβερνοεπιθέσεις.

Επίσης, η Winterthur Gas ανακοίνωσε την εγκαινίαση ενός εκπαιδευτικού κέντρου στον Πειραιά και η ανανεωμένη Honduras Registry ανακοίνωσε τη συμφωνία για την ανάθεση της διεθνούς διαχείρισης της σημαίας της στην παναμαϊκή εταιρεία International MarConsult.

Τέλος, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) έλαβε διπλή πιστοποίηση από το Lloyd’s Register για το ISO 9001:2015 και το ISO 14001:2015.

Θ. Βώκος: Συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων

Ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε., δήλωσε: «Ο κατάλογος των επιχειρηματικών συμφωνιών είναι και φέτος μακρύς, καθώς η σύναψη συμφωνιών αξίας πολλών εκατ. δολαρίων είναι συνήθης στα Ποσειδώνια.

Στη φετινή διοργάνωση γίναμε μάρτυρες της τεράστιας ανταπόκρισης από την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα, η παρουσία και η δραστηριότητα της οποίας μας βοήθησε να οργανώσουμε τα πιο δυναμικά Ποσειδώνια στην ιστορία του θεσμού».

Τη στιγμή που η εμπορική αποτελεσματικότητα των Ποσειδωνίων είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως, φέτος η διοργάνωση αναδείχθηκε και σε διαμορφωτή των εξελίξεων στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας, με συνολικά 40 συνέδρια και σεμινάρια να ορίζουν την παγκόσμια ναυτιλιακή ατζέντα.

Στην κορυφή αυτής της ατζέντας που οριοθετεί τις εξελίξεις στις παγκόσμιες θάλασσες μπήκαν επίκαιρα ζητήματα περιβαλλοντικών κανονισμών, της ασφάλειας, των καθαρών καυσίμων, της ηγεσίας και της ψηφιοποίησης.

Θ. Βενιάμης: Η ασφάλεια καυσίμων και οι δεσμεύσεις των εταιρειών

Στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Θεόδωρος Βενιάμης, απευθυνόμενος σε ένα διεθνές κοινό δημοσιογράφων, ανέπτυξε την κατάσταση της ελληνικής ναυτιλίας και τις θέσεις των εφοπλιστών σε έναν ευρύ αριθμό ζητημάτων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Βενιάμη σχετικά με το πώς βλέπει την δυνατότητα εφαρμογής από το 2020 του κανονισμού για το όριο περιεκτικότητας σε θείο των ναυτιλιακών καυσίμων, που έχει επιβάλλει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός IMO (International Maritime Organisation), ένα κρίσιμο ζήτημα για την κοινότητα των πλοιοκτητών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το χρονοδιάγραμμα για το 2020 έχει συμφωνηθεί ήδη από το 2016. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την εφαρμογή ανώτατου ορίου 0,5% στην περιεκτικότητα των ναυτιλιακών καυσίμων σε θείο, αρκεί οι πετρελαϊκές εταιρείες να μπορούν να προμηθεύσουν τον απαιτούμενο όγκο και να τον παραδώσουν όπου απαιτείται, μόλις η συμφωνία τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2020.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία δέσμευση ότι οι προδιαγραφές των νέων καυσίμων θα πληρούν τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις ούτε έχουμε λάβει εγγυήσεις σχετικά με το καθεστώς ευθύνης και με τα ζητήματα ασφάλειας».

Και συνέχισε ο κ. Βενιάμης: «Επομένως, οι πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει να δηλώσουν εάν το καύσιμο πληροί τις προϋποθέσεις και είναι ασφαλές. Ωστόσο, έχουμε την πληροφορία ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα πιστοποιηθούν με ISO το 2023, δηλαδή τρία χρόνια μετά την έναρξη χρήσης του νέου καυσίμου. Εμείς, λοιπόν, δεν ζητάμε να ακυρωθεί ο κανονισμός 2020, αλλά να δοθεί περισσότερος χρόνος στους προμηθευτές καυσίμων και μηχανών για να ετοιμαστούν κατάλληλα».

Η επόμενη διοργάνωση το 2020

Όλοι οι συμμετέχοντες, εταιρείες, στελέχη, συνεργαζόμενοι, προμηθευτές, πελάτες και επισκέπτες, έκλεισαν ραντεβού για την επόμενη διοργάνωση, τα «Ποσειδώνια 2020»! Ως γνωστόν, τα Ποσειδώνια γίνονται κάθε δύο χρόνια, κάτι που... κρατάει το κύρος της έκθεσης σε πολύ υψηλά στάνταρ, με την επόμενη να ορίζεται για τις 1 έως 5 Ιουνίου 2020 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Η Έκθεση Ποσειδώνια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 24/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα