Ντράγκι: Τέλος το waiver και το QE για την Ελλάδα

Ντράγκι: Τέλος το waiver και το QE για την Ελλάδα

Τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τη διατήρηση ή μη του waiver για τους ελληνικούς τίτλους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποσαφήνισε ο Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ντράγκι έκλεισε οριστικά την πόρτα του QE για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι για να συμπεριληφθούν οι ελληνικοί τίτλοι στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, έστω λίγους μήνες πριν τη λήξη του και κατά την περίοδο επανεπένδυσης, θα πρέπει να έχουν αξιολόγηση σε επενδυτική διαβάθμιση. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει που συνεπάγεται ότι ο μοναδικός τρόπος για να απολαύσει τα οφέλη του QE η Ελλάδα είναι να διατηρηθεί το waiver, ήτοι η παρέκκλιση βάσει της οποίας τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά επειδή η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.

«Τα πράγματα έχουν ως εξής: Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει και μαζί του λήγει και το waiver», είπε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι, δίνοντας τέλος σε κάθε ελπίδα για μία ακόμη εξαίρεση μετά τις 20 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει αφενός ότι το θέμα QE τελειώνει οριστικά για την Ελλάδα καθώς και ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αξιοποιούν ελληνικά ομόλογα για τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Παρ'' όλα αυτά, ο Ιταλός σημείωσε ότι η ΕΚΤ καλωσορίζει την συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αναμένει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Στο τέλος της συνέντευξης τύπου ο Μάριο Ντράγκι πήρε το λόγο θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό. «Η Ελλάδα ζει αυτές τις ημέρες ένα δράμα αδιανόητων διαστάσεων», είπε σχεδόν σοκαρισμένος ο επικεφαλής της ΕΚΤ. «Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την συμπαράστασή μας στον ελληνικό λαό», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

- Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert