Δασμούς επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ - Για αντίμετρα προειδοποιεί ο Γιούνκερ

Δασμούς επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ - Για αντίμετρα προειδοποιεί ο Γιούνκερ

Σε μετωπική εμπορική σύγκρουση οδηγούνται ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν τελικά δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Όπως μεταδίδουν ευρωπαϊκά ΜΜΕ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως θα ανακοινωθούν αντίμετρα μέσα στις επόμενες ωρες.

Πιο αναλυτικά, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό μία μόλις ημέρα πριν την εκπνοή της προσωρινής εξαίρεσης που είχε παραχωρήσει η Ουάσιγκτον στην ΕΕ.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Η επιβολή των νέων δασμών θα ισχύσει από απόψε τα μεσάνυχτα.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχετικές διαπραγματεύσεις καθώς υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», τόνισε ο Ρος χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τί πρέπει να γίνει ώστε να αρθούν οι νέοι δασμοί.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο για μια «κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» και επεσήμανε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει άμεσα σε μέτρα που θα αντισταθμίζουν τους δασμούς των ΗΠΑ.

«Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

«Οι ΗΠΑ δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να προσφύγουμε στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να επιβάλλουμε δασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο», σημείωσε o πρόεδρος της Κομισιόν.

Στις δηλώσεις Γιούνκερ ήρθαν να προστεθούν και αυτές της Επιτρόπου Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απόφασης των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή εμπορικών περιορισμών ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μπίζνες και οπωσδήποτε δεν είναι μεταξύ πολύχρονων εταίρων, φίλων και συμμάχων», είπε.

«Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες.

«Θα επιβάλουμε επίσης αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσουμε την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ».

Πάντως παρά τις αντιδράσεις από την ΕΕ ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπορ Ρος, δεν φαίνεται να πτοείται. «Οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία», διαβεβαίωσε ο  Ρος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο Ρος, που παραχώρησε τη συνέντευξη από το Παρίσι αφού ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή δασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά και του Μεξικού, επισήμανε επίσης πως πιστεύει ότι οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τις χώρες που επηρεάζονται από την αμερικανική απόφαση δεν θα είναι μακροπρόθεσμες και ότι θα «το ξεπεράσουν εν ευθέτω χρόνο».

«Bαθιά απογοητευμένο» το Λονδίνο από την αμερικανική απόφαση

Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση σχετικά με την αμερικανική απόφαση να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ επικαλούμενες την εθνική ασφαλεία» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνιμα και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.»

Moody''s: Η επιβολή δασμών θα βλάψει την αμερικανική οικονομία   

Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό, μπορεί να δώσει ώθηση σε ορισμένα εγχώρια προϊόντα μετάλλου, αλλά πιθανότατα θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody''s.

Οι δασμοί "θα αυξήσουν το κόστος εισαγωγής για μια σειρά κατασκευαστών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και μπορεί να προκαλέσουν ανταποδοτικά μέτρα που θα πλήξουν ορισμένους εξαγωγείς" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Moody''s, Άτσι Σεθ.

Διαβάστε ακόμα:

- Έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη για τους αμερικανικούς δασμούς

- Το Μεξικό απαντά στους δασμούς των ΗΠΑ με «ισοδύναμα μέτρα»