Ζ. Ζάεφ: Κανείς δεν θα αμφισβητήσει ότι είμαστε «Μακεδόνες» και μιλάμε «Μακεδονική» γλώσσα

Ζ. Ζάεφ: Κανείς δεν θα αμφισβητήσει ότι είμαστε «Μακεδόνες» και μιλάμε «Μακεδονική» γλώσσα

Στη θέση του περί «Μακεδόνων» και «Μακεδονικής γλώσσας» επιμένει ο Ζόραν Ζάεφ, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τα δομικά προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα. Δηλώσεις μάλιστα που η σκοπιανή κυβέρνηση επιχείρησε να δικαιολογήσει, λέγοντας πως παρερμηνεύτηκαν.

«Είμαστε "Μακεδόνες" και μιλάμε "Μακεδονικά". Κανείς δεν θα το αμφισβητήσει αυτό ξανά», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αναρτώντας το σχετικό απόσπασμα της τοποθέτησής του σε βίντεο στο Facebook.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης και μετά από σχετική ερώτηση πολίτη, ο Ζ. Ζάεφ ξεκαθάρισε πως κανείς πλέον, μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει τόσο την εθνότητα όσο και τη γλώσσα της χώρας του.

«Δεν γινόμαστε "Βορειομακεδόνες" διότι είναι σαφές καθορισμένο ότι είμαστε "Μακεδόνες", που μιλάμε "μακεδονική" γλώσσα. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτό δεν πρόκειται κανείς να μας το αμφισβητήσει. Το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως "Μακεδόνες" θεωρείται πλέον λήξαν. Η χώρα μας πλέον αναγνωρίζεται απ΄ όλους. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται άλλο η υποτιμητική γι΄εμάς ονομασία FYROM. Tο ζήτημα είναι τι μέλλον θα δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας. Ναι, είναι ακριβές ότι θα είμαστε Βόρεια Μακεδονία. Όμως θα είμαστε "Μακεδόνες", θα μιλάμε "μακεδονική" γλώσσα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Είναι η πολλοστή φορά κατά την οποία ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, επαναλαμβάνει τα οφέλη από τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία όπως ο ίδιος διατυμπανίζει δημιουργεί κεκτημένα για τη γλώσσα και την εθνότητα.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ζ. Ζάεφ από τη Βουλή των Σκοπίων δήλωσε ότι χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών η «μακεδονική» γλώσσα θα μπορεί πλέον να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία.

«Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος. Και είναι καλό αυτό, να αναρωτηθούμε τι κάναμε γι'' αυτούς τα προηγούμενα 27 χρόνια. Κάναμε μήπως κάτι γι΄αυτούς; Και τώρα, μέσω φιλίας που οικοδομούμε και με την επίλυση του πικρού αυτού προβλήματος, που επί 27 χρόνια αιωρείται από πάνω μας και μας έχει καθηλώσει, έχουμε πλέον πιθανότητες να διδάσκεται η μακεδονική γλώσσα εκεί. Μέχρι τώρα απαγορευόταν. Ήταν ταμπού θέμα. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ήδη εδώ. Τώρα πλέον έχουμε την ευκαιρία να τους βοηθήσουμε πραγματικά, να άρουμε τα εμπόδια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζ. Ζάεφ.