Υπεροπλία στον αέρα της Μ. Ανατολής: Η πρώτη ισραηλινή Μοίρα F-35

Υπεροπλία στον αέρα της Μ. Ανατολής: Η πρώτη ισραηλινή Μοίρα F-35

Σε μια στιγμή που οι φωτιές ανάβουν ξανά στην Μέση Ανατολή, με αφορμή την απόφαση Trump για την Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ κάνει σημαντικό βήμα για την απόκτηση της πλήρους υπεροπλίας στον αέρα σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς είναι η πρώτη χώρα μετά τις ΗΠΑ που ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον επιχειρησιακή Μοίρα F-35.

Η Ισραηλινή Μοίρα των πρώτων 9 F-35 που έχει παραλάβει το Ισραήλ ονομάσθηκε «Golden Eagle» (Μοίρα 140) και η συγκρότηση της ανακοινώθηκε από τον ΑΓΕΑ του Ισραήλ, αντιστράτηγο Amikam Norkin, που με επιστολή του στους άνδρες της Ισραηλινής Αεροπορίας ανέφερε ότι καθιστώντας επιχειρησιακά τα Adir (όπως ονομάσθηκαν στο Ισραήλ τα F-35) «προστίθεται μια σημαντική δύναμη στις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, στις τωρινές συγκυρίες».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ισραήλ 41 ακόμη F-35 θα παραδοθούν στην χώρα τα επόμενα χρόνια ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας πρόσθετης παραγγελίας για την συγκρότηση και τρίτης Μοίρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 75 αεροσκάφη.

Τα F-35 είναι εξοπλισμένα με ένα υπερσύγχρονο σύστημα αποφυγής καταγραφής από ραντάρ, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους. Έτσι, μπορούν να διαφεύγουν από τα αντιαεροπορικά συστήματα όπως τα ρωσικά S-300 που έχουν στην διάθεση τους περιφερειακοί παίκτες όπως το Ιράν και η Αίγυπτος (σ.σ. και η Ελλάδα διαθέτει S-300, αποθηκευμένους στην Κρήτη).

Το Ισραήλ αγόρασε τα πρώτα 19 F-35 το 2011 στην τιμή των 145 εκατομμυρίων δολαρίων το κάθε αεροσκάφος (συνολικά η παραγγελία έφθασε τα 2,75 δις δολάρια). Στην επόμενη παραγγελία των 14 F-35 η τιμή ανά μονάδα έπεσε στα 110 εκατομμύρια δολάρια και η τελευταία παραγγελία των 17 αεροσκαφών έγινε με τιμή 80 εκατομμυρίων ανά μονάδα.

Τα αεροσκάφη που παραδίδονται στο Ισραήλ είναι η έκδοση F-35A(F-35I Adir) και είναι εξοπλισμένα με σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου της ισραηλινής Elbit Systems. Πρόκειται για οπλικό σύστημα που προσφέρει την δυνατότητα μεταφοράς εγχώριας παραγωγής κατευθυνόμενων βομβών και πυραύλων αέρος -αέρος και ελαφρώς τροποποιημένο σχήμα πτερύγων που κατασκευάζονται από την ισραηλινή εταιρία  Israel Aerospace Industries.

Ο συνολικός αριθμός των 50 αεροσκαφών θα είναι πλήρως επιχειρησιακός μέχρι το 2024 ,προσφέροντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ισραηλινού επιτελείου, κυριαρχία στους αιθέρες της Μέσης Ανατολής για σχεδόν 4 δεκαετίες.

Ν.Μ.

Φωτογραφία: Wikimedia