Υπέρ της λύσης των δύο κρατών για το Μεσανατολικό ο Ν. Κοτζιάς

Υπέρ της λύσης των δύο κρατών για το Μεσανατολικό ο Ν. Κοτζιάς

Υπέρ της λύσης των δύο κρατών τάχθηκε για τοπ Μεσανατολικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη Σύνοδο του Παρισιού.

Ο υπουργός αφού ανέφερε πως  κάθε συνάντηση και συνεννόηση είναι χρήσιμη. Ιδιαίτερα για περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη κρίση, όπως είναι η Μέση Ανατολή.

"Εγώ, είπε, υπογράμμισα την ανάγκη, να αναπτύξουμε με θάρρος την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στην περιοχή. Να λάβουμε υπόψη μας τα μεγάλα συμφέροντα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, όπου σήμερα, υπάρχει η κρίση της Μέσης Ανατολής, και επίσης, για την ανάγκη να στηριχθεί ευρύτερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή. Ανέφερα τη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, που είναι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με πέντε χώρες, είναι η Διάσκεψη της Ρόδου που θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες, είναι η πρωτοβουλία μας για την προστασία χριστιανικών και άλλων θρησκευτικών ή πολιτισμικών ομάδων στη Μέση Ανατολή".

Ο κ. Κοτζιάς ότι, "έχει μια ιδιαιτερότητα η δική μας ατζέντα, γιατί βάζουμε να προωθηθούν θετικές δράσεις και στόχοι που να αναπτύξουν τη διαδικτύωση και κατά προέκταση τη σταθερότητα στην περιοχή, σε όλους τους τομείς από την εκπαίδευση και την έρευνα μέχρι την οικονομία και ειδικότερα τον τουρισμό και το εμπόριο.

Αναφορικά με την ομιλία του στην οποία υποστήριξε μεταξύ άλλων την ανάγκη καλλιέργειας μιας νοοτροπίας συναίνεσης, συμβιβασμού και όχι σύγκρουσης είπε: "Ναι και αυτό το λέω και για τα Βαλκάνια. Όταν κανείς δεν έχει μια νοοτροπία συναίνεσης και συμβιβασμού στα διεθνή ζητήματα, δεν έχει και στο εσωτερικό του. Βλέπουμε χώρες οι οποίες είναι αυταρχικές ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους γείτονές τους".

Στην ερώτηση αν οι 72 χώρες σήμερα, στο Παρίσι, έστειλαν έμμεσα ένα μήνυμα στη Διοίκηση Trump είπε: "Δεν νομίζω ότι μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε μηνύματα σε διοικήσεις τρίτων κρατών. Μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα θετικό στις ειρηνικές προοπτικές που μπορούν να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή".