Υπαναχώρηση Ράμα: Υπόσχεται επανατοποθέτηση των δίγλωσσων πινακίδων

Υπαναχώρηση Ράμα: Υπόσχεται επανατοποθέτηση των δίγλωσσων πινακίδων

Υπό την πίεση των αντιδράσεων αλλά και υπό τον φόβο ότι θα προστεθεί έναν ακόμη αγκάθι στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ε.Ε., ο Έντι Ράμα εμφανίσθηκε να υπαναχωρεί στο θέμα της αφαίρεσης των δίγλωσσων πινακίδων στον Δήμο Φοινίκης, υποσχόμενος ότι θα αρχίσει και πάλι η τοποθέτηση τους «σύμφωνα με τις προδιαγραφές».

Καθώς δεν υπάρχει καμιά απολύτως εμπιστοσύνη στον κ. Ράμα η ελληνική μειονότητα και η Αθήνα περιμένουν να δουν εάν η αλβανική κυβέρνηση πράγματι θα δώσει εντολή στην διοίκηση να αποκαταστήσει τις δίγλωσσες πινακίδες η εάν θα επιχειρηθεί μια από τις γνωστές «ντρίπλες» του Ε. Ράμα.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα» ο κ. Ράμα υποστήριξε ότι οι πινακίδες αφαιρέθηκαν όχι επειδή είχαν τα ελληνικά τοπωνύμια ,αλλά επειδή «δεν είχε ληφθεί η σχετική άδεια και δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές της οδικής ασφάλειας» και θα ξανατοποθετηθούν «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας αναφορικά με το "δίγλωσσο" και τις τεχνικές προδιαγραφές για την οδική ασφάλεια..»

Ο ΥΠΕΞ, Γ.Κατρούγκαλος αν και παραδέχθηκε ότι από τους Αλβανούς έχουμε προς το παρόν «δεσμεύσεις και υποσχέσεις» δήλωσε ότι για τις πινακίδες η αλβανική πλευρά πρόβαλε τον ισχυρισμό  ότι οι δίγλωσσες πινακίδες στην Αλβανία πρέπει να έχουν πρώτα την αλβανική γλώσσα, μετά την ελληνική και ορισμένα θέματα αρμοδιότητας, αλλά προειδοποίησε ότι « οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα φανεί ότι είναι εναντίον των συμφερόντων της μειονότητά μας, θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές Δίκαιο».

Είχε προηγηθεί εντονότατη αντίδραση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ, ενώ σε ορισμένα από τα χωριά που έδρασε η αλβανική αστυνομία μέσα στην νύχτα προκειμένου καταδρομικά να ξηλωθούν οι δίγλωσσες πινακίδες είχαν σημειωθεί και μικρής έκτασης επεισόδια.

Στην Ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΜΟΝΟΙΑ επισημαίνεται ότι η τοποθέτηση πινακίδων  έγινε με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο που προβλέπεται από τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων που αποτελεί μετά την σχετική κύρωση απ'' την Βουλή της Αλβανίας, τμήμα της εγχώριας νομοθεσίας.

Και η ΟΜΟΝΟΙΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι «απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι   σφιχτά εναγκαλισμένη με ομάδες που εχθρεύονται την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, την Ελληνική γλώσσα και που διαχέοντας τον εθνικισμό επιδιώκουν τον εκφοβισμό και τελικά των ύπουλο ξεριζωμό απ'' τα πάτρια εδάφη των μελών της ΕΕΜ».

Και επισημαίνει  ότι η συμπεριφορά αυτή της Κυβέρνησης αντανακλά για άλλη μια φορά χαρακτηριστικά αυταρχισμού, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστρατήγησης κεκτημένου στις ελευθερίες της ΕΕΜ, κατάφορης εμπλοκής στον περιορισμό της αρχής του αυτοδιοίκητου των φορέων τοπικής εξουσίας εν προκειμένου του Δήμου Φοινίκης, όπως και τούτο κατοχυρώνεται απ'' το Συμβούλιο της Ευρώπης, και σε τελευταία ανάλυση άκρατο εθνικισμό και ρατσισμό έναντι της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αφαιρέθηκε μόνο η πινακίδα που αναγράφονται σε ελληνική και αλβανική γλώσσα  τα τοπωνύμια αλλά με την νυκτερινή επιχείρηση της Αστυνομία και χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε ενημέρωση  η συνεννόηση με την Δημοτική Αρχή, κόπηκαν με σιδεροπρίονο από την βάση τους ακόμη και οι κολώνες των πινακίδων.

Ν.Μ.

Φωτογραφία intime news