Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, 12:37

-A +A

Άγκυρα: Ξεκινάμε γεωτρήσεις νότια της Κύπρου - Επίθεση κατά της ΕΕ

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, 12:37
Ξεκινάμε γεωτρήσεις νότια της Κύπρου - Επίθεση κατά της ΕΕ
-A +A

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της ΕΕ για τη στάση που κρατά στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με επίσημη ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι το Γιαβούζ ξεκινά τρίτη γεώτρηση νότια της Κύπρου. «Η ΕΕ σιωπά από το 2003, για την υπεξαίρεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Το σκάφος γεώτρησης Yavuz, στο πλαίσιο των αδειών που παραχωρήθηκαν θα πραγματοποιήσει τις τρίτες δραστηριότητες γεώτρησης στο νότο της νησιωτικής άδειας "G" μεταφέρθηκε στο πεδίο.

Ως συνιδιοκτήτης του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι. Εάν βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και τα δύο μέρη θα μοιραστούν μαζί τα έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση που υπέβαλαν οι τουρκοκυπριακές αρχές για την δίκαιη κατανομή των πόρων και των εσόδων των υδρογονανθράκων στις 13 Ιουλίου 2019 εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση.

Η ΕΕ σιωπά από το 2003, για την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους σε οποιαδήποτε δήλωσή της και αγνόησε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει καταρχάς να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα με το πρόσχημα της αλληλεγγύης ενότητας.

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νότο του νησιού, μέχρι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού και να δημιουργηθεί μηχανισμός συνεργασίας στο πλαίσιο της την πρόταση της 13ης Ιουλίου 2019».
 Κύπρος: Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος - πειρατή

Με μια σκληρή ανακοίνωση η Κύπρος καταδικάζει τη νέα παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Άγκυρα εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Η Προεδρία τονίζει πως η η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση, θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ και Κύπρου - Αιγύπτου, αντίστοιχα.

«Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε», αναφέρεται.

Η Προεδρία προσθέτει πως η Τουρκία, με κυνισμό και υποκρισία, διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι γεωτρητικές εργασίες διενεργούνται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμος και οποιαδήποτε υποτιθέμενη «αδειοδότηση» από την ούτω καλούμενη "ΤΔΒΚ" είναι παράνομη και άκυρη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», τονίζεται.

Επίσης αναφέρεται πως τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα, μέσα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει από τις σχετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τις κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΕ: Παράνομες οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα