ΥΠΕΞ Κύπρου: Οι απειλές της Άγκυρας «αναδεικνύουν την αυξανόμενα επιθετική φύση των τουρκικών πράξεων»

ΥΠΕΞ Κύπρου: Οι απειλές της Άγκυρας «αναδεικνύουν την αυξανόμενα επιθετική φύση των τουρκικών πράξεων»

Στο πλαίσιο μίας συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου, τονίζει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε απάντηση σε χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Λευκωσία επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της να συνεχίσει την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, ασκώντας πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το ανακοινωθέν Τύπου και οι απειλές, οι οποίες εμπεριέχονται σε αυτό, σημειώνει το κυπριακό ΥΠΕΞ, «καταδεικνύουν εκ νέου την ασέβεια της Τουρκίας όχι μόνο για τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και για το συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, καθώς επίσης και για τις βασικές αρχές συμπεριφοράς μεταξύ των πολιτισμένων κρατών».

Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ οι απειλές της Άγκυρας «αναδεικνύουν την αυξανόμενα επιθετική φύση των τουρκικών πράξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες περιοχές που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επίσης, σημειώνεται ότι η Άγκυρα υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία και εγείρει περισσότερες αμφιβολίες ως προς την τουρκική προσήλωση σε αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- «Casus Belli» της Άγκυρας για τις Έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ- Επιχείρηση εκφοβισμού των πετρελαϊκών κολοσσών