ΥΠΕΞ Ισραήλ: Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής

Την πεποίθηση πως η τριμερής συνάντηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, εξέφρασε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι. Ρητή αναφορά έκανε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας στην ανάγκη κοινού σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ανέφερε ότι στόχος είναι «να συνεχίσουμε τη σταθερότητα και την αμυντική μας συνεργασία και την ασφάλεια της περιοχής μας» και προσέθεσε «είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι συναντήσεις ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις». «Μέσω μιας δημιουργικής διπλωματίας και με άλλες χώρες της περιοχής θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους στην περιοχή μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκενάζι. 

Με αυτό τον τρόπο, επισήμανε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια ευημερία, ειρήνη και σε μια ειλικρινή και καλή σχέση ανάμεσα μας.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της τριμερούς, είπε πως από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του είδε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι συναντήσεις. «Οι σχέσεις της τριμερούς δημιουργούν μια σημαντική επαφή που ενώνει και ανθρώπους και χώρες» σημείωσε.

Περαιτέρω είπε πως ως υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ πιστεύει πάρα πολύ στη διπλωματία και στην τριγωνική συνεργασία για το καλό της περιοχής και ιδιαίτερα για το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, επισήμανε πως οι τρεις χώρες θα μπορέσουν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο σε άλλους τομείς, όπως είναι η στρατηγική συνεργασία, η τεχνολογία και ειρήνη, η υγεία.

Εστιάζοντας στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες, μετά από πολλές διπλωματικές δυσκολίες, γινόμαστε μάρτυρες ενός παραθύρου ευκαιριών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες και ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η υπογραφή συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με το Σουδάν, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποδεικνύουν ότι θα προχωρήσουν σε στρατηγικές συνεργασίες στους οικονομικούς, εμπορικούς και πολιτιστικούς τομείς, δίνοντας ένα καλύτερο μέλλον στους νέους της χώρας μας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, είπε πως πνέει ένας θετικός άνεμος οικονομικής ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Εξέφρασε δε την ελπίδα, άλλες χώρες να συμμετέχουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες ώστε η Μέση Ανατολή να γίνει μια όαση ειρήνης.

Απευθυνόμενος στην Παλαιστινιακή Αρχή, την κάλεσε να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία «για να μπορέσει κι εκείνη να ενταχθεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες, πηγαίνοντας τον λαό της σε καλύτερες ημέρες και καλύτερες στιγμές ειρήνης και σταθερότητας».

Επίσης, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την πρωτοβουλία τους για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής. «Δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε χωρίς την καλή διάθεση των ΗΠΑ» προσέθεσε.

Τέλος, προσκάλεσε τους ομολόγους στην επόμενη συνάντηση στο Ισραήλ, «με σκοπό τη συνέχεια της ευημερίας και της ειρήνης της περιοχής μας».