7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

ΥΠΕΞ: Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων μονόδρομος για την σταθερότητα

ΥΠΕΞ: Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων μονόδρομος για την σταθερότητα
Eurokinissi

Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα εργάζεται για την «ενίσχυση των δεσμών με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και τη στήριξη των χωρών, που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς τους μακριά από την επιρροή ξένων δυνάμεων και ακραίων στοιχείων».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, εντάσσεται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου που έλαβε χώρα στα Ιεροσόλυμα στις 22 Αυγούστου, αλλά και οι διμερείς επαφές του κ. υπουργού με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Υπενθύμισε μάλιστα πως η εν λόγω επίσκεψη στο Ισραήλ ήταν η τρίτη στο διάστημα τριών μηνών.

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την Λίβυα ομόλογό στην Αθήνα, ενώ την επομένη επισκέφθηκε την Τύνιδα.

Στο σύνολο των συνομιλητών του τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, ανέφερε.

Υπενθύμισε ακόμη πως η Ελλάδα έχει δωρίσει εμβόλια στη Βόρεια Μακεδονία, τη Λιβύη, την Τυνησία, την Αλβανία και τη Ρουάντα, ενώ προσέθεσε πως έπονται και άλλες χώρες.

Αναφορικά με τις διαφαινόμενες προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με την Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε χώρας, εφόσον σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και ορισμένες αξίες και αρχές.

Τόνισε ακόμη τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς της Ελλάδας με την Αίγυπτο και σημείωσε πως ο διάλογος είναι ανοιχτός και ειλικρινής.

Ερωτηθείς σχετικά με τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Παπαϊωάννου επικεφαλής παραμένει ο πρέσβης ο Παύλος Αποστολίδης, ενώ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία για τον επόμενο γύρο διερευνητικών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Τέλος, ερωτηθείς για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Αφγανιστάν επεσήμανε πως ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών, αυτός ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Όσον αφορά τους Αφγανούς πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, σημείωσε πως κατεβλήθησαν πάρα πολλές προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν για λόγους ασφαλείας, αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα. Σημείωσε δε πως είμαστε ακόμη σε επαφή μαζί τους και οι προσπάθειες συνεχίζονται.


Στα Τίρανα η Μέρκελ - Συνάντηση με τους πρωθυπουργούς χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Μέρκελ από Βελιγράδι: Γεωστρατηγικής σημασίας η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δ. Βαλκανίων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ