8ος χρόνος, ημέρα 2273η
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022

Υπ. Άμυνας Τουρκίας: Η Ελλάδα παραβίασε 2.321 το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Υπ. Άμυνας Τουρκίας: Η Ελλάδα παραβίασε 2.321 το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την ότι κλιμακώνει την ένταση σε Αιγαίο και αν. Μεσόγειο, πραγματοποιεί χιλιάδες παραβιάσεις «των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της», διαπράττει παραβίαση του μνημονίου κατανόησης Ελλάδας Τουρκίας του 1988 και προβαίνει σε εγκλήματα κατά των μεταναστών, επιδόθηκε για μια ακόμη φορά η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Πινάρ Καρά.

Σε καθιερωμένη συνάντηση των Τούρκων δημοσιογράφων η Καρά υποστήριξε ότι η Ελλάδα από την αρχή του 2021 με θαλάσσια, εναέρια και στρατιωτικά μέσα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες, κλιμακώνοντας την επιθετική ρητορική της

«Παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική, τις παράνομες ενέργειες και συνεχίζει να εκτοξεύει κατά της Τουρκίας αβάσιμες κατηγορίες, ως απάντηση στις δικές μας εκκλήσεις για διάλογο και συνάντηση», σημείωσε η εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την Καρά, «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική, τις παράνομες ενέργειες και συνεχίζει να εκτοξεύει κατά της Τουρκίας αβάσιμες κατηγορίες, ως απάντηση στις δικές μας εκκλήσεις για διάλογο και συνάντηση», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι «από τις αρχές του 2021, η Ελλάδα έχει διαπράξει 2.321 παραβιάσεις με σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας σε νησιά τα οποία πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα» και ότι «συνεχίζει να εκδίδει περιττές NAVTEX και NOTAM, παραβιάζοντας 59 φορές το μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας τα οποία συμφωνήθηκαν στην Αθήνα του 1988, σχετικά με την αποφυγή ασκήσεων-εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των εορτών και των αργιών».

«Επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικόνα ότι απειλείται» δήλωσε και πρόσθεσε πως η Τουρκία απαντάει στις προκλήσεις δια της διπλωματικής οδού, για να καλέσει ακολούθως την Ελλάδα:

– Να πάψει να παριστάνει το θύμα διαστρεβλώνοντας της αλήθεια.

– Να σταματήσει τις παράνομες και επιθετικές ενέργειες εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

– Να σταματήσει τις προσπάθειες σύναψης συμμαχιών με ορισμένες χώρες δημιουργώντας ψεύτικες θεωρίες περί απειλής της.

«Η Ελλάδα συνεχίζει χωρίς έλεος να απωθεί μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στο Αιγαίο Πέλαγος. Δεν διστάζει να καταστρέψει κάθε αποδεικτικό στοιχείο για τις παρανομίες που διαπράττει», ανέφερε και ζήτησε «να παραιτηθεί από την αδιάλλακτη, παράνομη στάση και τις προσπάθειές να εμπλέξει τρίτα μέρη σε διμερή προβλήματα» για να σημειώσει, μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος παραμένει εθνικό ζήτημα για την Τουρκία και πως δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις «χωρίς να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν δύο ίσα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο».