ΥΕΘΑ: Συνέργεια μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αμυντικής βιομηχανίας

ΥΕΘΑ: Συνέργεια μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αμυντικής βιομηχανίας

Το προσχέδιο της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ) παρουσιάσθηκε σε εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, στο πλαίσιο των σχετικών κατευθύνσεων του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Παρουσιάζοντας το προσχέδιο, ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Ταφύλλης επισήμανε την πρόθεση της Πολιτείας για ανάπτυξη συνεργειών με ολιστικό τρόπο μεταξύ των εκπαιδευτικών και λοιπών φορέων, των οργανισμών, αλλά και των κατασκευαστών που εμπλέκονται στον αμυντικό και τον μη αμυντικό, βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα, για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Ταφύλλης αναφέρθηκε στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα, στην ανάγκη διατήρησης ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, στην ανάγκη για διατήρηση και ανάπτυξη ισχυρής εγχώριας αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης, (ΕΑΤΒΒ), στους στόχους της ΕΑΒΣ και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτή καλείται να λειτουργήσει.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, "η ακαδημαϊκή κοινότητα κλήθηκε να συνδράμει αποφασιστικά στην υλοποίηση της υπόψη στρατηγικής, υιοθετώντας μια σειρά από τα περιγραφόμενα μέτρα και τις δράσεις, που θα οδηγήσουν σταδιακά στην υπέρβαση παθογενειών, στην ενίσχυση της επιστημοσύνης και στην αναστολή της εκροής της προς άλλες χώρες, μέσω της μετανάστευσης υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού και τελικά στην ανάκτηση από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία του μεριδίου της εγχώριας αγοράς που της αναλογεί, καθώς και στον παραγωγικό προσανατολισμό της και σε τομείς που αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της.

Η παρουσίαση αυτή αποκόμισε κατ'' αρχήν θετικά σχόλια από μέρους των συμμετεχόντων, ωστόσο δόθηκε χρόνος για σχολιασμό εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως και από τους εταίρους της εγχώριας βιομηχανίας, πριν την οριστικοποίησή της και τη θεσμοθέτηση των προβλέψεών της".

Την παρουσίαση παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στις 22 Δεκεμβρίου το σχετικό προσχέδιο είχε παρουσιασθεί στους εκπροσώπους των φορέων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ΕΕΛΕΑΑ και ΣΕΚΠΥ καθώς και των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ