Τζαρτζαρίσματα κορυφής: Κοτζιάς Vs Καμμένου

Τζαρτζαρίσματα κορυφής: Κοτζιάς Vs Καμμένου

Τζαρτζαρίσματα και κτυπήματα κάτω από τη μέση προκαλεί η αναμέτρηση υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας για το ποιος έχει τον πρώτο λόγο στη χάραξη και άσκηση εξωτερικής πολιτικής σε κρίσιμα ζητήματα όπως το Αιγαίο, η νατοϊκή εμπλοκή στο Αιγαίο και το μεταναστευτικό.

Η αποστασιοποίηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και η απουσία του από δραστηριότητες, εκτός των απολύτως αναγκαίων, έχει προκαλέσει σχόλια και στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι επαναλαμβανόμενες και κατευθυνόμενες διαρροές απόρρητων εγγραφών που εκθέτουν όσους εναπόθεσαν στο ΝΑΤΟ και στην Τουρκία τις ελπίδες για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού έχουν δημιουργήσει προβληματισμό, καθώς το κρυπτογραφικό σύστημα του ΥΠΕΞ είναι γνωστό ότι λειτουργεί με απολυτά ασφαλή τρόπο και οι όποιες διαρροές είναι σχεδόν πλήρως ελεγχόμενες...

Απαξίωση Κοτζιά στη συζήτηση για το ΝΑΤΟ

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κοτζιάς ουσιαστικά απείχε από τη διαδικασία συνεννόησης με το Βερολίνο και την Άγκυρα για την αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που ανοίγει μια σειρά θεμάτων κυριαρχίας, καθώς όλοι οι χειρισμοί έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου και το Πεντάγωνο. Ενώ μάλιστα ακόμη και χθες ο κ. Καμμένος πρόβαλλε τη σημασία της νατοϊκής αποστολής, την οποία έχει αποδεχθεί και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν μερικές ημέρες δήλωνε ότι… δεν είναι αποτελεσματική.

Εξάλλου τα προβλήματα που προέκυψαν με τη νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο καταγράφονται αναλυτικά στα έγγραφα που τις τελευταίες ημέρες έχουν διαρρεύσει από το υπέργειο Εξωτερικών.

Τα... φόρτωσε στον Καμμένο για τα ελληνοτουρκικά...

Αλλά και στα ελληνοτουρκικά έχει υπάρξει ένα παγωμένο κλίμα στο τρίγωνο Β. Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Μεσογείων.

Ενώ το Αιγαίο βρέθηκε στο στόχαστρο των τουρκικών επιθετικών ενεργειών με την πρωτοφανή κλιμάκωση των παραβιάσεων και υπερπτήσεων, πέραν των συνηθισμένων διαβημάτων, δεν υπήρξε ουδεμία πρωτοβουλία από το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να επιχειρηθεί η αποκλιμάκωση της έντασης. Αντί να δοθεί χώρος στη διπλωματία, οι πρωτοβουλίες των κινήσεων αφέθηκαν στον Π. Καμμένο, ο οποίος επέλεξε τη στρατιωτικοποίηση της «μίνι κρίσης» με την πραγματοποίηση της άσκησης αεράμυνας και με την επίσκεψη του στις Οινούσσες. Αντίδραση που κάθε άλλο πάρα λειτούργησε αποτρεπτικά προς την Τουρκία, καθώς οι υπερπτήσεις έγιναν παρά την ενεργοποίηση του σχεδίου αεράμυνας.

Από το υπουργείο Άμυνας ήρθε η απάντηση μέσω διαρροών ότι η τουρκική προκλητικότητα εξέθεσε την ίδια την... Τουρκία, καθώς η Ολλανδέζα υπουργός Άμυνας, Jeanine Hennis-Plasschaert, που βρίσκονταν σε πλοίο που συμμετέχει στην επιχείρηση βόρεια της Χίου, εξέφρασε τη... δυσαρέσκεια της.

...και αποφεύγει να συναντηθεί ακόμα και με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ο κ. Κοτζιάς αποφεύγει να συναντηθεί και με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, έχοντας ως δικαιολογία την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τη συνάντηση με τους υπουργούς εξωτερικών της Αλβανίας, της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας, με αντικείμενο το μεταναστευτικό. Μια συνάντηση που εκ των πραγμάτων είναι προβληματική, καθώς και οι τρεις χώρες έχουν διακηρύξει την πρόθεση τους να κρατήσουν κλειστά τα σύνορα τους σε μεταναστευτικές ροές προερχόμενες από την Ελλάδα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που Γ.Γ. της Συμμαχίας έρχεται στη χώρα μας στο πλαίσιο περιοδείας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου και ενώ είναι σε εξέλιξη μια κορυφαίας σημασίας επιχείρηση στο Αιγαίο, η οποία αφορά μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής και δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών.

Σκοπιανό: Η διμερής προσέγγιση Κοτζιά και οι «μαγκές» Καμμένου

Αλλά και στα Βαλκανικά δεν υπάρχει συμπόρευση των δυο «συνεργαζομένων» με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου.

Ο Ν. Κοτζιάς επεδίωξε τη διμερή προσέγγιση με τα Σκόπια επενδύοντας σε μια προσωπική διπλωματία με την επιστράτευση και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) «επιστρατεύοντας» ότι θα πετύχει μια κάποια λύση του θέματος της ονομασίας, με τον Π. Καμμένο να κάνει ανέξοδους παλικαρισμούς με αφορμή την αναφορά του κ. Μουζάλα στα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Προσπάθειες υπονόμευσης

Μια ακόμη υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ των δυο κορυφαίων υπουργών αφορούσε και την... αποτελεσματικότητα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, στον οποίο διαρκώς επιρρίπτεται η ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην Ειδομένη και σε άλλους καταυλισμούς μεταναστών. Ο κ. Τόσκας είναι μέλος της πολιτικής «Κίνησης Ιδεών - Πράττω» του Ν. Κοτζιά, ο οποίος και τον έβαλε στην κυβέρνηση αλλά και τον υπερασπίζεται με κάθε ευκαιρία, απέναντι στις επιθέσεις που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα που συνοδεύτηκαν από το αίτημα για ανάληψη αναβαθμισμένου ρόλου από τον Στρατό και του Υπουργείου Άμυνας στη διαχείριση του μεταναστευτικού.