Τσουνάμι ΣΥΡΙΖΑ και στα ελληνοτουρκικά

Τσουνάμι ΣΥΡΙΖΑ και στα ελληνοτουρκικά

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*

Το ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας βλάπτουν σοβαρά τα εθνικά μας συμφέροντα το διαπιστώσαμε δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο με την Συμφωνία των Πρεσπών. Στην συνέχεια διερμηνεύοντας κάποιες διάσπαρτες δηλώσεις αλλά κυρίως όσα ειπώθηκαν μετά τις συνομιλίες Τσίπρα-Ερντογάν πριν ακριβώς από ένα μήνα, εκφράσαμε με άρθρα μας τόσο στο liberal όσο και στον Φιλελεύθερο, εκτιμήσεις ότι οι κυβερνώντες μάλλον προετοιμάζουν για τα Ελληνοτουρκικά «λύση αλά Πρέσπες»!

Τα όσα όμως ειπώθηκαν χθες στην Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις Υπο-Επιτροπές για «Δημοκρατική Διακυβέρνηση και Διατλαντικές Σχέσεις» της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, απαντώντας σε προκλητικές δηλώσεις Τούρκου βουλευτή. Το «κατευναστικό» ύφος της ομιλίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη σχετικά με την συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο στο ίδιο ακροατήριο αλλά και οι δηλώσεις Κοτζιά που είχαν προηγηθεί δύο ημέρες πριν, μας κάνουν να φοβόμαστε ότι έρχονται μεγάλες και ανήκεστες ήττες στα λεγόμενα «Ελληνοτουρκικά».

Ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP κ. Αχμέτ Γιλντίζ προκάλεσε μέσα στην Ελληνική Βουλή υποστηρίζοντας τις πάγιες αναθεωρητικές θέσεις της χώρας του για το Αιγαίο αλλά και για την Κύπρο,(κλικ στο σχετικό άρθρο μας για να μην επαναλάβω). Ο Τούρκος κοινοβουλευτικός «καλά έκανε» από μέρος του και είπε αυτά που είπε! Θα πάρει μάλιστα και τα εύσημα Ερντογάν. Όμως η απάντηση του επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Καραγιαννίδη αλλά και του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κ. Κώστα Δουζίνα ήταν… αποκαλυπτική! «Πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία». Αυτοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν βέβαια τα εύσημα του Τσίπρα, αλλά και τα εύσημα των …Τούρκων οι οποίοι θα σκεφθούν «επιτέλους γονάτισαν»! Πάντως τυχαίες δεν ήταν οι δηλώσεις αυτές.

Αν σκεφθούμε μάλιστα ότι χάσαμε αυτά που χάσαμε με την Συμφωνία των Πρεσπών θεωρούμενοι μάλιστα «ισχυρότεροι» από την «Βόρεια Μακεδονία» και μάλιστα χωρίς δίλημμα ασφαλείας, τότε ευλόγως θα αρχίσουμε να τρέμουμε, διερωτώμενοι για το πόσα θα χάσουμε σε έναν παρόμοιο «έντιμο συμβιβασμό» με την ισχυρότερη Τουρκία! Είτε στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν άγνοια της υφής και της πολυπλοκότητας των λεγομένων ελληνοτουρκικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τον Τουρκικό Αναθεωρητισμό μαζί με την άγνοια του πλαισίου λειτουργίας των διεθνών σχέσεων είτε τελικά είναι ανόητοι ιδεοληπτικοί. Σε κάθε περίπτωση όμως γίνονται όλο και περισσότερο εθνικά επικίνδυνοι.

Είχαν προηγηθεί στο Φόρουμ των Δελφών οι απίστευτες δηλώσεις του μέχρι πριν από λίγους μήνες Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος τις πάγιες και μαξιμαλιστικές Τουρκικές θέσεις για τις θαλάσσιες ζώνες και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Μίλησε για «συμμετοχή της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι και σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση». Διέστρεψε μάλιστα την πολιτική που ακολουθεί για χρόνια Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την «πολιτική μοναχοφάη και όλα δικά μου». Φανταστείτε τι σόι διαπραγμάτευση κάνει όταν πάει στο τραπέζι με την θέση του… αντιπάλου! Όπως ήταν επόμενο με αυτές τις δηλώσεις αποθεώθηκε όχι μόνο από τον εαυτό του(όπως συνήθως κάνει) αλλά και από τα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε και η χθεσινή απογοητευτική ομιλία του Υπουργού Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αποστολάκη στην ίδια διακοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στα σημεία που αναφέρθηκε στην τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο. Σε ένα κρεσέντο κατευνασμού, μίλησε για την αναγκαιότητα των ΜΟΕ και αποκάλεσε την παραλυτική αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα την διαρκή τουρκική επιθετικότητα «σύνεση και…. στρατηγική ψυχραιμία», δίνοντας λάθος μηνύματα προς της Τουρκία. Ξέχασε μάλλον ότι μόλις πριν από 2,5 μήνες ισοπέδωνε τις … «καταληφθείσες από τους Τούρκους βραχονησίδες»!

Με την ευκαιρία να πούμε στον κ. Αποστολάκη αλλά σε κάθε ενδιαφερόμενο που επαναλαμβάνει τα περί «ατυχήματος» στο Αιγαίο ότι ο κίνδυνος τέτοιου συμβάντος προέρχεται από την προκλητική στάση της Τουρκίας. Η οποιαδήποτε Ελληνική αντίδραση αποσκοπεί στην κατοχύρωση των αμφισβητούμενων από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων και διοικητικών αρμοδιοτήτων που έχουν εκχωρηθεί από Διεθνείς Οργανισμούς. Οι ΕΔ της χώρας έχουν θρηνήσει πολλά στελέχη στον αγώνα αυτό, κάτι που μάλλον ξεχνάει ο κ. Αποστολάκης ο οποίος σταδιοδρόμησε σε αυτές και έφθασε στην ανώτατη βαθμίδα τους.

Τα «προβλήματα» τα οποία υπάρχουν στο Αιγαίο και στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και «ΦΙΛΟΙ» αναζητούν… έντιμο συμβιβασμό, δημιουργούνται από τις μονομερείς απαιτήσεις και ενέργειες που απορρέουν από τον Τουρκικό Αναθεωρητισμό. Η Ελλάδα αυτό που κάνει και φυσικά επιβάλλεται να κάνει είναι να διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Δίκαιη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ναι, μιας και είναι το μόνο υπαρκτό πρόβλημα ναι αλλά συμβιβασμός γενικά και για όλα σημαίνει απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων και ήττα.

Επιζητούμε ανενδοίαστα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά αυτές πρέπει εδράζονται πάνω σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και βέβαια χωρίς… bulling. Δεν έχουν θέση ούτε τα φοβικά σύνδρομα αλλά ούτε και οι ανέξοδοι λεονταρισμοί από την από εδώ μεριά, αλλά ούτε και τα «νταηλίκια» από την άλλη. Η ιστορία διδάσκει ότι με χώρες όπως η Τουρκία ο όποιος συμβιβασμός δεν είναι αρκετός και ο κατευνασμός φέρνει και άλλος κατευνασμό και άλλο… και άλλο…. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας τότε η ειρήνη επιβάλλεται με αξιόπιστη αποτροπή και όχι με αμήχανη παρακολούθηση της ροής των γεγονότων που τελικώς επιφέρουν την σύγκρουση!

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»