Τουρκικές προκλήσεις και «βέτο» σκιάζουν την τριμερή για το Kυπριακό

Τουρκικές προκλήσεις και «βέτο» σκιάζουν την τριμερή για το Kυπριακό

Του Νίκου Μελέτη

Με την Άγκυρα να έχει θέσει άτυπο «βέτο» στην οποιαδήποτε εξέλιξη στην παρούσα φάση σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες για το Κυπριακό, εφόσον δεν γίνουν αποδεκτές οι απαράδεκτες αξιώσεις που έχει βάλει στο τραπέζι, οι προσδοκίες από την τριμερή συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη -Ακιντζί, είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.

Στο Adlon, ξενοδοχείο σύμβολο του Βερολίνου μπροστά από την πύλη του Βρανδεμβούργου το βράδυ στο δείπνο που παραθέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ με την συμμετοχή του κύπριου προέδρου και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, θα επιδιωχθεί να εκπεμφθεί θετικό μήνυμα, που θα κρατάει ανοικτή την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Η φιλοδοξία των δυο ηγετών και του ΓΓ φαίνεται να έχει περιορισθεί,εκτός απροόπτου (τα οποία δεν είναι και σπάνια τα τελευταία χρόνια στο Κυπριακό) στην έκδοση μιας θετικής δήλωσης που θα επιβεβαιώνει την προσήλωση των δυο πλευρών στην αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό και θα κάνει αναφορά στο πλαίσιο που θα μπορεί να αποτελέσει τους Όρους Αναφοράς, επί των οποίων θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.

Η συνάντηση γίνεται εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κύπρου και ενώ στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται και τα τέσσερα σκάφη της Τουρκίας, δυο ερευνητικά και δυο γεωτρύπανα πραγματοποιώντας παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις.

Συγχρόνως όμως οι διαρκείς απειλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας εναντίον της Κύπρου και οι δημόσιες δηλώσεις της Τουρκικής ηγεσίας για την ανάγκη συμφωνίας επί άλλου πλαισίου λύσης πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες υπονομεύει τις προσπάθειες συνεννόησης.

Η Τουρκία θα επιθυμούσε να ανακοινωθεί η σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης με την συμμετοχή δηλαδή και των Εγγυητριών Δυνάμεων για την αναζήτηση Συμφωνίας σχετικά με το περιεχόμενο και την μορφή της Λύσης. Μια τέτοια διαδικασία βεβαίως προϋποθέτει την εγκατάλειψη του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί με τις Αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής, κάτι που απορρίπτει η Λευκωσία.

Πάντως η Τουρκία φαίνεται ότι προτιμά, εάν μάλιστα διαπιστώσει ότι δεν ικανοποιούνται οι όροι που έχει θέσει, να περιμένει τις «εκλογές» στο ψευδοκράτος την Άνοιξη προσδοκώντας ότι στην θέση του Ακιντζί θα εκλεγεί κάποιος πιο «πειθαρχημένος» και ελεγχόμενος Τουρκοκύπριος πολιτικός.

Η Άγκυρα, εκτός της απαίτησης να μπει στο τραπέζι των συνομιλιών και το ενεργειακό επιδιώκει να γίνει εκ των προτέρων αποδεκτή η πολιτική ισότητα με τρόπο που πρακτικά οδηγεί σε αριθμητική ισότητα και προσφέρει βέτο στους Τουρκοκυπρίους σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων, με τρόπο ώστε το κρίσιμο μέρος της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού να αφαιρεθεί από την διαδικασία των συνομιλιών και να υιοθετηθούν οι τουρκικές θέσεις.

Ο Ν. Αναστασιάδης και η κυπριακή αντιπροσωπεία έφθασαν στο Βερολίνο αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες εξεύρεσης κοινού τόπου ώστε να καταστεί δυνατή η επανάληψη των συνομιλιών.

Όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης εάν υπάρχει επιτυχής κατάληξη στην Τριμερή τότε ακόμα και εντός Δεκεμβρίου, μπορεί να οδηγηθούμε «σε μια άτυπη συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά, αντικείμενο της οποίας θα πρέπει να είναι, σε γενικές γραμμές, η μεθοδολογία και η διαδικασία που θα ακολουθηθούν στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».  Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών όμως διευκρίνισε (με δήλωση στον Φιλελεύθερο της Κύπρου) σε μια τέτοια άτυπου χαρακτήρα συνάντηση «θα πρέπει να υπάρχει και μια δέσμευση για τη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος χωρίς παραβιάσεις και προκλήσεις, που θα επιτρέπουν στις συνομιλίες να έχουν πραγματική προοπτική θετικής κατάληξης». 

Βεβαίως η Λευκωσία αποφεύγει να θέσει ευθέως ως προϋπόθεση για την επανάληψη των συνομιλιών την διακοπή των παράνομων ενεργειών εντός της ΑΟΖ, με κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα αρνητικό προηγούμενο, καθώς οι διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού θα κινούνται παράλληλα με την κατάφωρη και βάναυση παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου.

Για την κυπριακή πλευρά στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά με την συμφωνία επί «Όρων Αναφοράς».

Ο κ. Αναστασιάδης έχει αρκετές φορές επαναλάβει ότι αυτοί οι Όροι Αναφοράς, που θα αποτελέσουν το πλαίσιο των ενδεχόμενων συνομιλιών, θα πρέπει να είναι «το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι πριν τη συνάντηση του Κραν Μοντανά και το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα της 30ης Ιουνίου στο Κραν Μοντανα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου δήλωσε ότι ο ίδιος δεν απομακρύνεται «από τις παραμέτρους του ΟΗΕ, υπέρ μιας ομοσπονδιακής δομής, διζωνική, δικοινοτική, η οποία θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες, η κυριαρχία θα προέρχεται από δύο ισότιμες κοινότητες, με πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, όπου και οι δύο κοινότητες θα μπορούν να ζουν ισότιμα, ελεύθερα και με ασφάλεια».

Βεβαίως στο ψευδοκράτος υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις όπως εκφράσθηκαν και από τον «πρωθυπουργό» και πιθανό υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» που έχει και την στήριξη της ΄Άγκυρας Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι η «ομοσπονδιακή λύση θα ακυρώσει την τουρκική επιρροή στο νησί κάτι που είναι απαράδεκτο» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ .Τατάρ δήλωσε ότι δεν περιμένει πολλά από την Τριμερή ,και επέμεινε ότι οι μόνες επιλογές είναι είτε «τα δυο κράτη εντός της Ε.Ε.» είτε το «βελούδινο διαζύγιο»…