Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί στην παραβίαση των δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας»
Υφυπουργός Εξωτερικών Τουρκίας

Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί στην παραβίαση των δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας»

Για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών της τουρκικής μειονότητας» κατηγόρησε την Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Yavuz Selim Kıran κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αποκλειστικά στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας από τη διήμερη επίσκεψής του σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο ενημέρωσης Haber7.com και το Anadolu ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα «με διάφορα πρόσχημα που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις» αρνείται να αναγνωρίσει την εθνική ταυτότητα της - όπως επέμεινε να αποκαλεί «τουρκικής μειονότητας» και ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων μειώνεται συνεχώς και ότι υπάρχουν προβλήματα στην εκλογή των επιτροπών.

Η Τουρκία δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της "Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης"», ανέφερε χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης και κάλεσε την Ελλάδα να πράξει το ίδιο.

Ο Kıran εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά τζαμιά οθωμανικής κληρονομιάς στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και στα περίχωρά της, αλλά δεν υπάρχει ακόμη τζαμί ανοιχτό για λατρεία. «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να το φέρουμε στην ημερήσια διάταξη», καλώντας μάλιστα τους διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ να καλέσουν τη χώρα μας να εξαλείψει αυτή την θλιβερή κατάσταση, όπως ανέφερε..