Τουρκία: Δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατ. Μεσόγειο

Τουρκία: Δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατ. Μεσόγειο

Αποφασισμένη να συντηρήσει την ένταση εμφανίζεται η Άγκυρα καθώς με νέες δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τόνισε ότι η Άγκυρα δεν υποχωρήσει από όσα θεωρεί ως δικαιώματά της σε Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και Κύπρο.

«Στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, λέμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από πρακτικές του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός σε ομιλία του στην ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Τουρκίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να υποχωρήσουμε σε αυτό, το έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο στους συνομιλητές μας και θα συνεχίσουμε να το ξεκαθαρίζουμε. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα γι αυτό και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε», σημείωσε ο Χ. Ακάρ. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Χουλούσι Ακάρ είχε παρουσιάσει δημοσίως χάρτη, ο οποίος επεκτείνει τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα ακόμη και νοτίως της Κρήτης και του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο.

Στο μεταξύ το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» βρίσκεται ήδη στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας και αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα τις γεωτρήσεις, όπως άλλωστε ανακοίνωσε χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Όπως υποστηρίζει με δημοσίευμά της η Daily Sabbah, η γεώτρηση θα φτάσει μέχρι τα 5.500 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας, ενώ ο «Πορθητής» έχει δυνατότητα γεωτρήσεων σε βάθη έως 12.192 μέτρων.