Τουρκία: Δεν αναγνωρίζουμε 10 ν.μ. Ελληνικό Εναέριο Χώρο

Τουρκία: Δεν αναγνωρίζουμε 10 ν.μ. Ελληνικό Εναέριο Χώρο

Με την προβολή της γνωστής τουρκικής θέσης περί μη αναγνώρισης του εύρους των 10 ν.μ. του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, απάντησε αργά το απόγευμα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χακίμ Ακσόι στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Ο Χ. Ακσόι επιμένει στην θέση ότι οι πτήσεις εντός των 10 ν.μ. έως τα 6 ν.μ. (στο όριο δηλαδή των χωρικών υδάτων) δεν συνιστούν παραβίαση καθώς αφορούν όχι ελληνικό αλλά διεθνή εναέριο χώρο. Όμως ο κ. Ακσόι παρακάμπτει εσκεμμένα το ζήτημα των υπερπτήσεων ακόμη και κατοικημένων ελληνικών νησιών οι οποίες φυσικά δεν αφορούν καν το όριο των 10 ν.μ., αλλά υπέρπτηση πάνω έδαφος.

Εκτός φυσικά αν αποφεύγει να αναφερθεί σε αυτές θεωρώντας ότι η Τουρκία δικαιούται να κάνει υπερπτήσεις σε νησιά όπως οι Οινούσσες το Αγαθονήσι, οι Φούρνοι, η Παναγιά κ.ά. γιατί επιμένει στην αναθεωρητική πολιτική των «γκρίζων ζωνών» και στην πλήρη αμφισβήτηση του στάτους κβο στο Αιγαίο.

«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν αδιανόητη και παράξενη λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της. Η Τουρκία έχει τη θέση ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την Συμμαχική Αλληλεγγύη και τις σχέσεις καλής γειτονίας».