To Φατίχ ξεκινά επιχειρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου

To Φατίχ ξεκινά επιχειρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ άρχισε τις επιχειρήσεις του στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Κύπρου, σύμφωνα με τον τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα να αποσύρει το πλοίο.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υιοθέτησε το πλαίσιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Τουρκία, η οποία είναι επισήμως χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ παρά την επιδείνωση των μεταξύ τους σχέσεων, επέκρινε την απόφαση και δήλωσε πως δεν θα σταματήσει τις γεωτρήσεις ισχυριζόμενη ότι επιχειρεί στη δική της υφαλοκρηπίδα ή σε περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι.

Σημειώνεται πως ένα άλλο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Καταδικάζει η Λευκωσία τη νέα προσπάθεια της Άγκυρας για παράνομη γεώτρηση

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει τη νέα προσπάθεια της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου.

Παράλληλα, η Λευκωσία καλεί για ακόμη μία φορά την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες ενέργειές της και να αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά σκάφη από τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται ότι η ανακοινωθείσα γεώτρηση εντός της ανατολικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε πολύ κοντινή απόσταση από τα χωρικά ύδατα, στα 12,4 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Καρπασίας, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και το διεθνές εθιμικό δίκαιο.