Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 10:39

-A +A

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Νόμιμη η επιχείρηση του Γιαβούζ - Προχωρά η γεώτρηση

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 10:39
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Νόμιμη η επιχείρηση του Γιαβούζ - Προχωρά η γεώτρηση
-A +A

Tην αποφασιστικότητα της να συνεχίσει τις γεωτρήσεις δυτικά και ανατολικά της Κύπρου επαναλαμβάνει η Άγκυρα σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το πρωί το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Απαντώντας στην πρώτη και σε υψηλούς τόνους ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ μετά την ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων από τον Ν.Δένδια, χαρακτηρίζει την μεν Ελλάδα ως «κακομαθημένο παιδι» και  την Κύπρο «άτακτο παιδί» της Ευρώπης.

Σχολιάζοντας και τις πρώτες δηλώσεις του Ν. Δένδια το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Ελλάδα και η "ελληνοκυπριακή Διοίκηση" που έγινε μέλος της ΕΕ «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου σέρνουν την Ανατολική Μεσόγειο σε αστάθεια». Προσθέτει, δε, πως το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ εκπροσωπώντας όλο το νησί δεν τους δίνει το δικαίωμα «να παραβιάζουν τα νόμιμα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει όπως επισημαίνει, τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αξιωματούχων της ΕΕ που παραβλέπουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ως συνιδρυτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατηγορεί την ΕΕ ότι μετατρέπεται σε «θεατή» της παράνομης συμπεριφοράς του «Ελληνικού Διδύμου» εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και συνεπώς δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο αμερόληπτου μεσολαβητή για το Κυπριακό. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται  τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε όλο το νησί. 

«Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο "Γιαβούζ" βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής Κύπρου και θα προχωρήσει σε γεώτρηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι και πλοίο Φατίχ έχει ξεκινήσει γεωτρητικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές Μαΐου.

«Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις δηλώσεις των αρχών της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", οι οποίες εξέδωσαν τις άδειες που συνιστούν τη νόμιμη και θεμιτή βάση για τις επιχειρήσεις γεώτρησης του Γιαβούζ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα και Κύπρος είναι το «κακομαθημένα» παιδιά της Ευρώπης που με τις ενέργειές τους έχουν οδηγήσει σε «αποσταθεροποίηση» την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αντίθετα, όπως υποστηρίζει, οι δικές της ενέργειες είναι αυτές που βρίσκονται σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο. 

Ν.Μ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα