Τον... Μέγα Αλέξανδρο και τον Ήλιο της Βεργίνας, ξαναθυμήθηκαν στα Σκόπια

Τον... Μέγα Αλέξανδρο και τον Ήλιο της Βεργίνας, ξαναθυμήθηκαν στα Σκόπια

Τον Ήλιο της Βεργίνας σε επίσημη εκδήλωση και τον Μέγα Αλέξανδρο για την προβολή ενός ονομαστού σκοπιανού κρασιού ξαναέβγαλαν στην επιφάνεια στα Σκόπια και μάλιστα οι ειδήσεις αυτές προβάλλονται στην ιστοσελίδα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «ΜΙΑ».

Το Σαββατοκύριακο έγινε με την συμμέτοχη επισήμων οι εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 145 χρόνων από την γέννηση του Γκοτσε Ντελτσεφ, του ηγέτη της «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης» που σκοτώθηκε λίγο πριν από την εξέγερση του Ιλιντεν και θεωρείται ήρωας τόσο στην Βουλγαρία όσο και στα Σκόπια. Στο μνημείο το οποίο έχει ανεγερθεί στην μνήμη του και στο οποίο αποτυπώνονται τα όρια της «Μεγάλής Μακεδονίας», εκτός των επισήμων, είχαν συγκεντρωθεί και πολίτες με σημαίες που έφεραν την φωτογραφία του Γκοτσε Ντόλτσε αλλά και σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας. Ένα σύμβολο το οποίο η ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένη από την Ενδιάμεση Συμφωνία να μην επιτρέπει την χρήση του  - πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτό συνέβη σε μια επίσημη εκδήλωση.

Όμως τις τελευταίες ημέρες προβάλλει στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του “MIA” η φωτογραφία με το μωσαϊκό που εμφανίζει τον Μέγα Αλέξανδρο να ιππεύει τον Βουκέφαλα στην διάρκεια της μάχης με τον Δαρείο.

Όπως αναφέρει το κείμενο ο Μέγα Αλέξανδρος και τα μέλη της φάλαγγας του έκαναν πρόποση με κρασί από την περιοχή Tikves, όταν οι κάτοικοι του Καβάνταρτσι έφτιαχναν τούβλα για να κτίσουν τα σπίτια τους αναμειγνύοντας την λάσπη με κρασί αντί για νερό.

Τέτοιες ιστορίες έχουν επιστρατευθεί για την καμπανιά προβολής του κρασιού της συγκεκριμένης περιοχής η οποία ξεκινά τον Μάρτιο και απευθύνεται σε ξένους τουρίστες και φίλους του κρασιού. Εδώ και μια δεκαετία λειτουργεί το Ίδρυμα του Δρόμου του κρασιού του Tikves που προβάλλει όχι μόνο το κρασί αλλά και τον πολιτισμό της περιοχής.

Καθώς η περιοχή δεν διαθέτει παρά μόνο το κρασί, κάποιες διαδρομές στην ύπαιθρο, την τοπική κουζίνα και κάποια υποτιθέμενα αρχαιολογικά ευρήματα, για να μην περιοριστεί μόνο η καμπάνια σε αυτά, αποφάσισαν να διανθίσουν την καμπάνια και με ολίγον Μέγα Αλέξανδρο.

Έτσι εκτός από το κρασί της περιοχής στο οποίο έδειχναν την προτίμηση τους ο… Μέγας Αλέξανδρος και οι άνδρες του, γίνεται ειδική παρουσίαση και στο ορυκτό lorandite, τις ιδιότητες του οποίου υποτίθεται είχε από την εποχή του ανακαλύψει ο Μέγας Αλέξανδρος και όλοι οι άνδρες του άλειφαν τις ασπίδες του με αυτό, πριν από την μάχη.

Με πρόσχημα μάλιστα την καμπάνια αυτή, το «ΜΙΑ» το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και η πιο γνωστή η πύλη ενημέρωσης για την ΠΓΔΜ, προβάλλει διαρκώς στην πρώτη σελίδα του την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου…