Προσχέδιο ΕΕ για Τουρκία: Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις

Προσχέδιο ΕΕ για Τουρκία: Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις

Στην παρακολούθηση των ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο φαίνεται πως θα περιοριστεί προς το παρόν η ΕΕ, όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο δημοσιεύει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΕΕ των 28 θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, και καλωσορίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.

Η στάση της ΕΕ δεν προκαλεί έκπληξη, αφού ήδη από χθες ήταν γνωστό ότι θα κινηθεί στο μοτίβο της επανάληψης των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που είναι σε γνώση του ΚΥΠΕ, οι 28 της ΕΕ αναφέρουν τα εξής:

«Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».