Το ΝΑΤΟ φοράει φέσι...

Το ΝΑΤΟ φοράει φέσι...

(Φωτ.: Ο ισχυρότερος στρατιωτικός οργανισμός στον κόσμο, λέει, ότι, όταν βλέπει αναποδογυρισμένη βάρκα στο Αιγαίο και κόσμο να πνίγεται, δεν θα τους σώζει, αλλά θα… ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές... να πάνε να τους σώσουν αυτές, αν δεν έχουν πνιγεί προηγουμένως οι άνθρωποι.)

Της Κύρας Αδάμ

Η ελληνική κυβέρνηση σύρθηκε χθες –χωρίς αντιστάσεις– σε μία Συμφωνία με το ΝΑΤΟ, η οποία δεν εξυπηρετεί ούτε κατ'' ελάχιστον την προσφυγική κρίση στο Αιγαίο και δεν διασφαλίζει καν τα εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα και τις διεθνείς αρμοδιότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η Συμφωνία με το ΝΑΤΟ, με πρόσχημα μόνον το προσφυγικό, εξυπηρετεί –και με ελληνική έγκριση– τον στόχο των ΗΠΑ να δυσχεράνει τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί και την ίδια την Τουρκία, η οποία εξαργυρώνει «τη ρωσική απειλή» εναντίον της, με εδραίωση των παρανομιών και επεκτατικών στόχων της στο Αιγαίο, υπό νατοϊκή κάλυψη.

Αναλυτικότερα:

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, στην καταληκτική δήλωση του για την αποστολή της νατοϊκής ναυτικής δύναμης, υπό γερμανική διοίκηση, στο Αιγαίο, ξεκαθάρισε ότι «...(Αυτή η αποστολή) δεν έχει να κάνει με το σταμάτημα ή την επιστροφή προσφυγικών σκαφών…».

Επομένως το ΝΑΤΟ δεν θα συνεισφέρει και πολύ περισσότερο, δεν θα «πάρει πάνω του» τη διαχείριση της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο. Απλώς «..Το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει με κρίσιμες πληροφορίες και μέσα επιτήρησης για να βοηθήσει την ανάσχεση της παράνομης ανθρώπινης διακίνησης και των εγκληματικών δικτύων. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τις εθνικές ακτοφυλακές (σ.σ. Ελλάδας - Τουρκίας) σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση..», επεξηγεί η νατοϊκή δήλωση. Δηλαδή, ο ισχυρότερος στρατιωτικός οργανισμός στον κόσμο, λέει, ότι, όταν βλέπει αναποδογυρισμένη βάρκα στο Αιγαίο και κόσμο να πνίγεται, δεν θα τους σώζει, αλλά θα… ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές... να πάνε να τους σώσουν αυτές, αν δεν έχουν πνιγεί προηγουμένως οι άνθρωποι.

Αν, εκ πρώτης όψεως, η απόφαση αυτή συνιστά –και είναι– ένα νατοϊκό φιάσκο, σε ο,τι αφορά στον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης, εν τούτοις υποκρύπτει πολλούς κινδύνους και παγίδες, που δεν απέφυγε η Αθήνα.

Και τούτο διότι:

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται στην συνεργασία του με την ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή (σ.σ. που έχουν αρμοδιότητα εντός των εθνικών χωρικών υδάτων (για την Ελλάδα τα 6 νμ), και προσθέτει ότι «ως μέρος αυτής της απόφασης, οι ελληνικές και τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα ενεργούν εντός των χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου της μιας ή της άλλης χώρας…». Αυτό αποτελεί οφθαλμοφανή γελοιότητα του ΝΑΤΟ, γιατί επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι εθνικές δυνάμεις μιας χώρας ενεργούν μόνον μέσα στην κυριαρχία τους. Και αυτό το αυτονόητο ήταν ο «όρος» της ελληνικής κυβέρνησης για να παραδοθεί, ...άνευ όρων στην τουρκο-νατοϊκή συμφωνία.

Όμως η νατοϊκή συμφωνία, πολύ πονηρά είναι η αλήθεια, δεν αναφέρει πουθενά τι ακριβώς θα κάνει η νατοϊκή ναυτική δύναμη στη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου και φυσικά δεν λέει κουβέντα σε ποια από τις δύο χώρες ( Ελλάδα ή Τουρκία), ο γερμανός διοικητής της νατοϊκής δύναμης θα αναφέρει τα συμβάντα των παρατηρήσεων του, ώστε οι δύο αυτές χώρες να σπεύδουν να εκτελούν έρευνα και διάσωση.

«Τις λεπτομέρειες αυτές θα καθορίσουν οι στρατιωτικές αρχές», λέει η ανακοίνωση.

Όμως η έρευνα και διάσωση στη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου κάθε άλλο παρά «λεπτομέρεια» είναι για τα ελληνικά κυριαρχικά συμφέρονται και τις διεθνείς αρμοδιότητες της. Η Ελλάδα όφειλε –σ'' αυτήν την πολιτική απόφαση του ΝΑΤΟ– να μην έχει αφήνει ούτε χαραμάδα αμφισβήτησης ότι στη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου εφαρμόζονται οι Διεθνείς Συμβάσεις ICAO και ΙΜΟ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται με κάθε λεπτομέρεια ότι οι διεθνείς αγγελίες για SAR εκδίδονται μόνον από την ΥΠΑ και καλύπτουν όλη την περιοχή του FIR Αθηνών.

Αυτός θα ήταν ο πραγματικός όρος για τη συμφωνία της Ελλάδας με τη νατοϊκή απόφαση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο στην Τουρκία να προωθήσει τις θέσεις της για τουρκική έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο (όπως ακριβώς έπραξε εκκωφαντικά σήμερα με το αεροπορικό δυστύχημα στην Κίναρο, που έγινε στην ελληνική ξηρά και όχι στη θάλασσα, όπως είχε σπεύσει να αναγγείλει η Τουρκία...).

* Οι «λεπτομέρειες» της επιχείρησης θα οριστούν μέσα από τους δαιδάλους των «στρατιωτικών αρχών» του ΝΑΤΟ... Δηλαδή, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση (SHAPE) θα εκδώσει τη σχετική διαταγή επιχειρήσεων, τις οποίες θα εξειδικεύσουν ο διοικητής της Νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, αλλά και ο διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων της Νότιας Πτέρυγας. Σε όλη αυτήν τη διαδικασία δεν υπάρχει καμία ελληνική παρουσία για την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων.

* Η νατοϊκή ανακοίνωση ικανοποιεί τον ελληνικό αυτονόητο όρο ότι εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων δεν θα εισέρχεται τουρκική δύναμη. Δεν διευκρινίζει όμως ότι η νατοϊκή δύναμη μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα οφείλει να είναι υπό ελληνική διοίκηση, διότι στην αντίθετη περίπτωση εγείρεται θέμα Μεταβίβασης Κυριαρχικών Αρμοδιοτήτων μέσα στα χωρικά ύδατα και αυτό απαιτεί προηγούμενη έγκριση της Βουλής.

Μολονότι η απόφαση του ΝΑΤΟ μέχρι αυτό το σημείο δεν αλλάζει τίποτα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, το δεύτερο μισό της, αναφέρεται κατ'' αποκλειστικότητα σχεδόν στην Τουρκία και στις «μεικτές απειλές» από τα νότια και ανατολικά, που αντιμετωπίζει η Άγκυρα και η Συμμαχία, περιγράφοντας, χωρίς να τις κατονομάζει, τη Ρωσία, το Ιράν και πιθανότατα και τους Κούρδους.

Έτσι το ΝΑΤΟ, με πρόσχημα το προσφυγικό, εμπλέκει την Ευρωπαϊκή Ένωση –και επομένως και την Ελλάδα– απέναντι στη Ρωσία, προς όφελος της πολιτικής των ΗΠΑ στο συριακό πρόβλημα:

Η Συμμαχία αναφέρει η ανακοίνωση –σε απάντηση αμερικανικού αιτήματος– θα χρησιμοποιήσει τα νατοϊκά αεροσκάφη AWACS για επιτήρηση, προκειμένου να υποστηριχτεί η διεθνής συμμαχία για την αντιμετώπιση του ISIS.

Συμπληρώνει, όμως, ότι «.. το ενισχυμένο σύστημα πληροφοριών και επιτήρησης έχουν ρόλο κλειδί στην απάντηση του ΝΑΤΟ στις μεικτές απειλές, από τα νότια και ανατολικά (σ.σ. τηςΤουρκίας)…».

Γι'' αυτό, συμπληρώνει, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των μεικτών απειλών, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στενότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση..».