Το NATO είναι και επίσημα «απειλή» για τη Ρωσία

Το NATO είναι και επίσημα «απειλή» για τη Ρωσία

Την αναθεωρημένη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Ρωσίας, η οποία περιγράφει το NATO ως «απειλή» για τη Μόσχα, υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως μεταδίδει το skai.gr, στην επικαιροποιημένη ΣΕΑ αναφέρεται ότι η «ανεξάρτητη εσωτερική και εξωτερική πολιτική» που ακολουθεί η Μόσχα έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, κατηγορώντας τη Δύση ότι επιδιώκει ηγεμονική θέση στις διεθνείς υποθέσεις.

«Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων του NATO [...] με την αύξηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των κρατών-μελών, την περαιτέρω επέκταση της συμμαχίας και το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών της στα ρωσικά σύνορα δημιουργούν μία απειλή για την εθνική ασφάλεια», αναφέρεται.

Το έγγραφο στην ουσία υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες δυσκολίες στη σχέση μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία αλλά και στον απόηχο της ρήξης στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις λόγω της κατάρριψης ενός ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16.

Η Μόσχα έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι αντιλαμβάνεται την επέκταση του NATO στα εδάφη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας ως απειλή για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, την οποία αντιλαμβάνεται ως τμήμα της ιστορικής ζώνης επιρροής της.

Ωστόσο, η εμπλοκή της Ρωσίας στην ουκρανική εμφύλια σύρραξη – εμπλοκή την οποία το Κρεμλίνο αρνείται – έχει προκαλέσει ανησυχίες στα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη της Συμμαχίας για ρωσικό επεκτατισμό.

Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη σημαντική ενίσχυση του NATO στην Ανατολική Ευρώπη, με τη συγκρότηση δύναμης ταχείας αντίδρασης, την τοποθέτηση βαρέων όπλων στην περιοχή και τη δημιουργία τοπικών αρχηγείων.

Ήδη από το 2014 η Μόσχα ανακοίνωσε πως τροποποιεί το στρατιωτικό της δόγμα προκειμένου να λάβει υπόψη της την κρίση στην Ουκρανία και τη NATOϊκή παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των αεροναυτικών αλλά και των επίγειων δυνάμεων της Ρωσίας.