Τι προβλέπει η μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ

Τι προβλέπει η μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ

Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη μεγαλύτερη έως σήμερα συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Όπως αναφέρει το Reuters, στο πλαίσιο της συμφωνίας η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd. θα λειτουργεί ένα κέντρο εκπαίδευσης για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία βάσει ενός συμβολαίου ύψους περίπου 1,68 δισ δολαρίων, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο.

Η εταιρεία Elbit ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει ολόκληρο τον εκπαιδευτικό στόλο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6– με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα τον συντηρεί για περίπου μια εικοσαετία.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιπτέραρχος (ε.α.) Θεόδωρος Λάγιος –κατόπιν εξουσιοδότησης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο– και o διευθυντής Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), Ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς (Yair Kulas).

Στην τελετή παρέστησαν ο ακόλουθος Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα σμήναρχος Γιόσι Πίντο (Υossi Pinto), o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Elbit Systems" Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς [Benhalel (Butzi) Machlis] και ισραηλινή αντιπροσωπεία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς δήλωσε σχετικά: «Είμαι βέβαιος ότι (αυτό το πρόγραμμα) θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες και θα ενισχύσει τις οικονομίες του Ισραήλ και της Ελλάδας και έτσι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας θα εμβαθύνει σε αμυντικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο».

Στη συμφωνία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και η έγκριτη ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post σε σημερινό της δημοσίευμα, στο οποίο τονίζεται ότι λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στη Μεσόγειο, υπέγραψαν τη μεγαλύτερη ως τώρα αμυντική συμφωνία τεχνογνωσίας και υλικοτεχνικού εξοπλισμού - υποστήριξης.

Αναλυτικά, η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και η Elbit Systems θα ηγηθούν της ίδρυσης ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ακολουθώντας το μοντέλο της ακαδημίας πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF), το Ελληνικό Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων θα διαθέτει 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346, της ιταλικήσ εταιρείασ Leonardo.

Η Elbit θα παρέχει υλικά για την αναβάθμιση και τη λειτουργία των μαχητικών αεροσκαφών T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη, ενώ τα δύο μέρη θα εξετάσουν στο μέλλον επιπλέον τομείς συνεργασίας μεταξύ της ισραηλινής ακαδημίας πτήσεων και της Σχολής Ικάρων.

Η διακυβερνητική συμφωνία ανέρχεται σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει διάρκεια πλέον των 22 χρόνων.