Θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας στο επίκεντρο της συνομιλίας Β. Obama - T. Erdogan

Θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας στο επίκεντρο της συνομιλίας Β. Obama - T. Erdogan

Συνομιλία με τον Αμερικάνο Πρόεδρο Barack Obama είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, μετά από αφόρητες πιέσεις που άσκησε η τουρκική πλευρά στο Λευκό Οίκο.

Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, η συνομιλία έγινε στο περιθώριο της συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, μετά το δείπνο των ηγετών και χαρακτηρίστηκε από τη διαφωνία των Αμερικανών και των Τούρκων για τους Κούρδους της Συρίας.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε την πραγματοποίηση διμερούς συνάντησης, μία απόφαση που εξόργισε τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Η αμερικανική πλευρά δέχθηκε μόνο διμερή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Joe Biden, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί. Στη συνάντηση αυτή ο J. Biden και ο Τ. Erdogan διαφώνησαν έντονα για τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους οι Αμερικανοί θεωρούν συμμάχους τους.

Η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι η συνομιλία κράτησε 50 λεπτά, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν αναφέρει τίποτα για τον χρόνο της συνομιλίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Barack Obama έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έδειξε τον προβληματισμό του για την καταπάτηση των ελευθεριών του Τύπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στη συνομιλία που είχαν Obama και Erdogan συζήτησαν την τουρκο-αμερικανική συνεργασία για θέματα ασφάλειας, αντιτρομοκρατίας και μετανάστευσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του εκ μέρους του αμερικανικού λαού γι'' αυτούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Ντιγιάρμπακίρ, και επαναβεβαίωσε την αμερικανική υποστήριξη για την ασφάλεια της Τουρκίας και τη συνεργασία εναντίον της τρομοκρατίας.

Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.