«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην Αν. Μεσόγειο»

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην Αν. Μεσόγειο»

Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τις σαφείς αντιρρήσεις της Δύσης και το σαφές μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα ο Εμμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στην περιφέρεια Γιουσουφελί στη βορειοανατολική Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος επικρίνοντας την αντίθεσή των δυτικών κρατών στην κίνηση της Τουρκίας στην περιοχή επισήμανε: «Θα προστατεύσουμε πλήρως τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις δυτικές απειλές».

Όπως αναφέρει η Daily Sabah, η Τουρκία αμφισβητεί συστηματικά τη μονομερή διάνοιξη της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

Από την άνοιξη του τρέχοντος έτους, η Άγκυρα έχει στείλει ήδη δύο γωετρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Fatih και στη συνέχεια το Yavuz επιβεβαιώνοντας τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στους πόρους της περιοχής.

«Δεν βλέπετε το Γιαβούζ; Δεν βλέπετε το Μπαρμπαρός; Δεν βλέπετε τη μεγάλη μας σημαία; Δεν βλέπετε τα πολεμικά πλοία που τα συνοδεύουν;» αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.