Τεστάρει τις αντοχές της Λευκωσίας η Άγκυρα, με άσκηση στον Κόλπο Αμμοχώστου

Τεστάρει τις αντοχές της Λευκωσίας η Άγκυρα, με άσκηση στον Κόλπο Αμμοχώστου

Δοκιμάζει τις αντοχές της Λευκωσίας ήδη από την επομένη του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, η Τουρκία καθώς έχει δεσμεύσει για σήμερα μια μεγάλη περιοχή εντός του κόλπου της Αμμόχωστου που επικαλύπτει μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας, ενώ με νέα NAVTEX που εξέδωσε υπεραμύνεται της ύπαρξης ΑΟΖ και κυριαρχικών δικαιωμάτων του ψευδοκράτους.

Η Τουρκία δέσμευσε για ασκήσεις(NAVTEX 153/18) σήμερα την περιοχή αυτή που απέχει μόλις λίγα μίλια από το Κάβο Γκρέκο και από την περιοχή που εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει νέα γεώτρηση από το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 στον στόχο «Σουπιά», ενώ, μέχρι χθες είχε δεσμεύσει επίσης παράνομα μια πολύ μεγάλη περιοχή που κάλυπτε σχεδόν όλο το ανατολικό και νότιο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Καθώς η Κύπρος εξέδωσε δική της Αναγγελία με την οποία χαρακτήριζε άκυρη την τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε από παράνομο σταθμό και συγχρόνως ανακοίνωνε την διεξαγωγή Πολυεθνικής Άσκησης Έρευνας και Διάσωσης σε περιοχή που επικαλύπτει την περιοχή που έχει δεσμευθεί παράνομα από την Τουρκία.

Όμως η Τουρκία ακολουθώντας νέα τακτική, εξέδωσε νέα NAVTEX (0155/18) με την οποία επιχειρεί να κατοχυρώσει κυριαρχικά δικαιώματα για το ψευδοκράτος.

Όπως αναφέρεται ο σταθμός της Αττάλειας θα συνεχίσει να εκδίδει NAVTEX , και διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η αναφορά της κυπριακής Αναγγελίας (NR 047/18) σε Κυπριακή Δημοκρατία, «δεν αφορά το αυθεντικό συνεταιρικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960».

Η Τουρκία επίσης υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες σύμφωνα με την συγκεκριμένη NAVTEX(0153/18) «εντός της επικράτειας, της ΑΟΖ, της υφαλοκρηπίδας και της περιοχής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, είναι νόμιμες και σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο».

Με τις NAVTEX αυτές η Τουρκία στέλνει μηνύματα για το πως θα συνεχίσει να κινείται και το επόμενο διάστημα ,ασκώντας πίεση και στην νέα ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα αναδειχθεί στις εκλογές της επόμενης Κυριακής, θέτοντας συγχρόνως και ως σημείο αφετηρίας για την όποια νέα διαπραγμάτευση του Κυπριακού την προσπάθεια έμπρακτης επιβολής της «κρατικής οντότητας» του ψευδοκράτους.

Ν. Μ.

NAVTEX  : 0155/18
MEDITERRANEAN SEA
1. N/W CONCERNING MILIRATY TRAINING IS PROMULGATED BY ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NO. FA66-0153/18. ANTALYA STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.

2. THE "REPUBLIC OF CYPRUS" MENTIONED IN NR 047/18 IS NOT THE ORIGINAL PARTNERSHIP STATE ESTABLISHED IN 1960.

3. THEREFORE, ACTIVITIY NR FA66-0153/18 IN TERRITORY, THE EXCLUSIVE ECONOMIC ZONE, THE CONTINENTAL SHELF AND SAR REGION OF TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYPRUS (TRNC) IS LEGAL AND COMPLIANCE WITH INTENATIONAL LAW.

NAVTEX:0153/18
MEDITERRANEAN SEA
MILITARY TRAININGS, 29 JAN 18 FROM 1200Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY.
34 50 N - 034 24 E
34 50 N - 034 54 E
35 30 N - 034 54 E
35 30 N - 034 24 E