Τερματισμός των προκλήσεων για επανέναρξη συνομιλιών

Τερματισμός των προκλήσεων για επανέναρξη συνομιλιών

Του Νίκου Μελέτη

Γραμμή «άμυνας» σε κάθε προσπάθεια εγκλωβισμού Κύπρου και Ελλάδας σε διαδικασία λύσης του Κυπριακού που θα παραβλέπει το σκηνικό προκλήσεων και επιβολής τετελεσμένων που επιχειρεί η Άγκυρα, διαμορφώθηκε στην συνάντηση Κορυφής Μητσοτάκη - Αναστασιάδη που έγινε χθες στην Αθήνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι μετά την αποτυχία της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Τ.Χ. Λουτ να επιτύχει Συμφωνία επί των «όρων αναφοράς», ο ΓΓ του ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες θα εκμεταλλευθεί την παρουσία στην Νέα Υόρκη του Ν. Αναστασιάδη και του Μ.Ακιντζί προκειμένου να πείσει τους δυο ηγέτες να αποδεχθούν την έναρξη διαδικασίας έστω και χωρίς να έχει προηγηθεί πλήρης συμφωνία επί των μέχρι τώρα συγκλίσεων. Από τον ΟΗΕ δεν έχει εγκαταλειφθεί ποτέ η ιδέα η οποία είχε εφαρμοσθεί επί Σχεδίου Ανάν για τελική επιδιαιτησία σε θέματα που δεν υπάρχει Συμφωνία ,αλλά αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Λευκωσία.

Η Τουρκία έχει ήδη επιτύχει να συνεχίζονται οι διερευνητικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό ,την ιδια ώρα που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίνοντας έτσι εντύπωση «κανονικότητας» στην εισβολή των τουρκικών σκαφών στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και στον «περίπατο» του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει έναρξη επίσημης διαδικασίας με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας να αμφισβητείται εμπράκτως και η διαπραγμάτευση να γίνεται υπό την πίεση των «γεωτρύπανων» και των τετελεσμένων στην Αμμόχωστο.

Πρωτίστως η Αθήνα αλλά και η Λευκωσία, παρά τα συγκεχυμένα μηνύματα που κατά περιόδους εκπέμπει ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, θεωρούν ότι δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε ρεαλιστικό να εμπλακούν σε πρώιμη φάση της διαδικασίας σε μια Πενταμερή,έστω και άτυπη στην οποία δεν θα υπάρχουν κανόνες, προϋποθέσεις και κυρίως χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης σύγκλιση των δυο κοινοτήτων στις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού.

Οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης δήλωσαν έτοιμοι να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών με την επισήμανση της ανάγκης διακοπής των παράνομων επεμβάσεων της τουρκικής πλευράς που δεν βοηθούν στην διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες και βεβαίως της κατάργησης των Εγγυήσεων και της μη παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Αθήνα και Λευκωσία είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τις μαξιμαλιστικές θέσεις που και χθες επανέλαβε ο κ. Τσαβούσογλου απαιτώντας τα μέχρι τώρα σημαντικά για τους Τουρκοκύπριους στοιχεία της διαπραγμάτευσης όπως η «πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική εκπροσώπηση και η εκ περιτροπής προεδρία» να αποδοθούν …προκαταβολικά στην τουρκοκυπριακή πλευρά και να εξαιρεθούν από τις συνομιλίες. Αλλά μη αποδεκτή είναι και η σύγκληση άτυπης Πενταμερούς όπως απαιτεί ο κ. Τσαβουσογλου,χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε αναζήτηση νέου πλαισίου, μοντέλου και βάσης επίλυσης του Κυπριακού, σε μια διαπραγμάτευση που απλώς θα κατέληγε στην εγκατάλειψη του μέχρι τώρα πλαισίου όπως καθορίζεται από αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής αλλά και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πάντως ισχυρός «συνήγορος» των ελληνικών και κυπριακών θέσεων είναι η ίδια η ..Τουρκία και ο μαξιμαλισμός της καθώς με την εντελώς προκλητική τακτική της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα προσβλητικά, ακόμη και για τα Ηνωμένα Έθνη, παιγνίδια με τα Βαρώσια, διαλύει κάθε αμφιβολία για το ποιος ευθύνεται για την στασιμότητα και ποιος υπονομεύει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.