Τα σχέδια του Ισραήλ για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος

Τα σχέδια του Ισραήλ για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος

Υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους  τάχθηκε κορυφαία υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης σε μια δήλωση η οποία αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς των ισραηλινών, άλλα αναμένεται να  μεγαλώσει την δυσπιστία που παραμένει μεταξύ Άγκυρας –Ιερουσαλήμ.

Η γνωστή για τις ακραίες θέσεις της υπουργός  δικαιοσύνης του Ισραήλ Αγελετ Σακεντ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ασφαλείας INSS  στο Τελ Αβίβ  δήλωσε ότι είναι πλέον η στιγμή «να βοηθήσουμε τους Κούρδους, ένα αρχαίο  δημοκρατικό και  ειρηνικό έθνος, που δεν μπόρεσε ποτέ να έχει την δική του χώρα..»

Η κ. Σακεντ που έχει υπηρετήσει και ως λοχαγός στο ισραηλινό Στρατό  και έχει ταχθεί εναντίον των Παλαιστίνιων,  τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει «δημόσια να ζητήσει την εγκαθίδρυση κουρδικού κράτους που θα χωρίζει το Ιράν από την Τουρκία και θα είναι φιλικό προς το Ισραήλ. Συγχρόνως εξήρε την συνεργασία του Ισραήλ με την αυτόνομη κουρδική περιοχή του Β. Ιράκ  κυρίως στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Η ισραηλινή υπουργός  υποστήριξε ακόμη ότι η δημιουργία κουρδικού κράτους θα αποδυναμώσει μια σειρά «αντιπάλων» του Ισραήλ στην περιοχή.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το Τελ Αβίβ στέλνει τέτοιου είδους φιλοτουρκικά μηνύματα και αφήνει ανοικτή την στήριξη του στην προοπτική ανακήρυξης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Το 2014 ο ίδιος ο Μ. Νετανιαχου μιλώντας  σε συνέδριο που οργάνωσε και πάλι το INSS (Institute for National Security Studies) είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ «οφείλει να υποστηρίξει τις Κουρδικές φιλοδοξίες  για ανεξαρτησία. Είναι κάτι που το αξίζουν..»

?Για το Ισραήλ η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, ενός μετριοπαθούς σουνιτικού κράτους στην καρδία της Μέσης Ανατολής ίσως θα προσφέρει τον μοναδικό μουσουλμανικό σύμμαχο του εβραϊκού κράτους.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν υπάρξει αναφορές για στήριξη ακόμη και του ΠΚΚ από το Ισραήλ, ενώ δεν έχουν διαψευσθεί τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για μεταφορά ποσοτήτων κουρδικού πετρελαίου από το Β. Ιράκ στο Ισραήλ. Επίσης στο Αρμπίλ  σύμφωνα με τα κουρδικά ΜΜΕ ,την τελευταία δεκαετία ήταν συχνή η παρουσία  ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ που παρείχαν εκπαίδευση στους Πεσμεργκα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για συνεχιζόμενη μέχρι και σήμερα αποστολή όπλων και πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις  του Β. Ιράκ. Ενδεικτικό των κάλων σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί είναι ότι στο Ιρακινό Κουρδιστάν προστατεύεται πλήρως και η μικρή σχετικά κοινότητα Κουρδών- Εβραίων.?

Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία  η οποία βλέπει πλέον τον κουρδικό παράγοντα  να κινείται ανεξέλεγκτα σε όλη την περιοχή. Και μάλιστα να είναι και η Ρωσία η οποία πιέζει ώστε οι Κούρδοι της Συρίας να λάβουν μέρος στις συνομιλίες για ανακωχή και την πολιτική μετάβαση.