Τα I-Corps και ο Νέος Αμερικανικός Αιώνας

Τα I-Corps και ο Νέος Αμερικανικός Αιώνας

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Αυτές τις μέρες, που ο υπόλοιπος πλανήτης ομφαλοσκοπεί μεταξύ αποσχίσεων και κρίσεων, στη Silicon Valley των ΗΠΑ λαμβάνει χώρα μια επαναστατική Σύνοδος που αναμένετε να ολοκληρώσει και να εντάξει το επιχειρηματικό δαιμόνιο και την καινοτομία στην παγκόσμια πολιτική!

Επτακόσιοι νέοι επιχειρηματίες των πλέον πρωτοπόρων start up's από ολόκληρο τον κόσμο, στα πλαίσια του Global Entrepreneurship Summit στην Καλιφόρνια, σχεδιάζουν μαζί με επιτελείς της Αμερικανικής Διοίκησης, των πανεπιστημίων και των μεγάλων πολυεθνικών, τη νέα Αμερικανική στρατηγική για τον κόσμο. Σε λίγες ώρες αναμένετε να τους μιλήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα και να τους αναπτύξει το όραμα των ΗΠΑ στη νέα εποχή.

Προς νέο Αμερικανικό αιώνα;

Η Αμερικανική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου νέων επιχειρηματιών που θα λειτουργούν υπο την προστασία της, θα εκπαιδεύονται από αυτή και θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με μητρικά Αμερικανικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρίες, κρύβει την πραγματική Αμερικανική στρατηγική για τον 21ο αιώνα.

Στη νέα εποχή, και όσο ο υπόλοιπος πλανήτης θα ταλανίζεται από την έλλειψη φρεσκάδας στην πολιτική σκέψη, οι ΗΠΑ χτίζουν τον καπιταλισμό της σκέψης, μετακινώντας το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας από τις επιχειρήσεις (Businesses) στον επιχειρηματία (Entrepreneur).

Στο φετινό Global Entrepreneurship Summit θεμελιώνονται οι βάσεις οικοδόμησης μιας νέας παγκόσμιας και πολυπολιτισμικής αυτοκρατορίας: της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας!

Οι Πεζοναύτες φεύγουν, τα I-Corps έρχονται!

Το επόμενο στάδιο, είναι η ενσωμάτωση των νέων αυτών επιχειρηματιών στο μηχανισμό άσκησης παγκόσμιας πολιτικής των ΗΠΑ. Ο νέος Αμερικανικός αιώνας δεν έχει κράτη-τοποτηρητές, ούτε βάσεις και Πεζοναύτες για να φυλάνε.

Σε στρατιωτικό επίπεδο υπάρχουν πλέον τα εξοπλισμένα drones να εκτελούν αποστολές. Και οι Πεζοναύτες αντικαθίστανται από τα I-Corps (Innovative Corps), στα οποία εντάσσονται οι νέοι επιχειρηματίες ως μακρύ χέρι άσκησης ελέγχου και παγκόσμιας πολιτικής των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο. Βάσεις τους, οι έδρες των start up's τους, τα σπίτια τους, τα γκαράζ τους, τα μικρά τους εργαστήρια. Όπλα τους τα i-phones, τα tablets, τα laptops, οι αλγόριθμοι, το μυαλό τους, η ιδέα τους και η σκέψη τους. Πεδίο δράσης τους ο κόσμος όλος αφού είναι διεσπαρμένοι σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κέντρο συντονισμού τους, η Αμερικανική Διοίκηση, τα Αμερικανικά πανεπιστήμια και οι Αμερικανικές επιχειρήσεις.

Από το outsourcing πόρων και προϊόντων (commodities), οι ΗΠΑ περνούν γρήγορα στο outsourcing σκέψης και πληροφοριών, δημιουργώντας παράλληλα σχέσεις οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής εξάρτησης με τα δυναμικότερα στοιχεία της κάθε κοινωνίας.

Η στρατολόγηση μυαλών ξεκίνησε πριν από λίγα μόλις χρόνια. Σήμερα αριθμεί περίπου 10.000 άτομα. Αρκεί να έχεις μια καλή ιδέα, τη γνώση και τη θέληση να την πραγματοποιήσεις. Γράφεσαι στη σχετική ιστοσελίδα, καταθέτεις την πρότασή σου και αν είσαι τυχερός, οι ΗΠΑ σου δίνουν το πολυπόθητο letter of marquee για να ενταχθείς στις δυνάμεις των νέων «κουρσάρων της γνώσης» που ετοιμάζουν!

* Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι διεθνολόγος, σύμβουλος εκτίμησης γεωπολιτικών κινδύνων.