T. Ερντογάν: Προχωρά η συμφωνία με τη Λιβύη

T. Ερντογάν: Προχωρά η συμφωνία με τη Λιβύη

Τη συντήρηση της έντασης σε όλο το εύρος της Μεσογείου, από τη Λιβύη μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ, επιλέγει ο Τούρκος πρόεδρος όπως φανερώνουν σημερινές δηλώσεις του κατά τη τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου TANAP. Ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε πως η Τουρκία δεν θα αποσύρει τα πλοία της από κυπριακή ΑΟΖ, δεν θα «γονατίσει» στις απειλές που δέχεται και πως θα προχωρήσει στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη.

«Τα πλοία μας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας, τόσο τα δικά μας όσο και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, που αναφερόμενος στο πρόσφατο μνημόνιο με τη Λιβύη, πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία θα αποκτήσει άλλη διάσταση όταν περάσει από το κοινοβούλιό μας.Τώρα η Λιβύη απειλείται. Σύντομα όμως νέοι πυλώνες  αυτής της συμφωνίας θα τεθούν σε ισχύ»

«Ορισμένοι (σ.σ. κύκλοι) εφαρμόζουν πολιτικές απειλητικής γλώσσας και εκβιασμών αναφορικά με την μοιρασιά των πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Καμία χώρα δεν είναι πάνω από το Διεθνές Δίκαιο. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει σε τίποτα με την λογική: Το έκανα οπότε συνέβη. Η Τουρκία δεν θα γονατίσει σε αυτά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.