Κατασκοπευτικό πλοίο καθέλκυσε ο Ταγίπ Ερντογάν

Κατασκοπευτικό πλοίο καθέλκυσε ο Ταγίπ Ερντογάν

Στραμμένος και πάλι στις απειλές που προέρχονται από την Συρία και τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα, είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως ο ίδιος δήλωσε το πρωί στα ναυπηγεία της Τούζλα που καθελκύστηκε για τον πρώτο δοκιμαστικό πλου η τουρκικής κατασκευής κορβέτα συλλογής πληροφοριών Ufuk A-591.

Ο Τ. Ερντογάν μιλώντας στα ναυπηγεία Τούζλα τόνισε ότι η «δύσκολη περιοχή στην οποία βρίσκεται η Τουρκία καθιστά επιτακτική ανάγκη να είναι δυνατή, όχι μόνο στην οικονομία, στο εμπόριο και στην βιομηχανία αλλά και στον τομέα των πληροφοριών (intelligence) ακόμη περισσότερο λόγω των απειλών από την Συρία και από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα».

Και επανέλαβε την θέση του, που δικαιολογεί την παρεμβατικότητα σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα λέγοντας ότι «όσοι δεν έχουν παρουσία στο πεδίο, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν θέση στο τραπέζι».

Και πρόσθεσε ακόμη ότι η «Τουρκία έχει σημειώσει επιτυχίες όταν έχει λάβει μετρά σύμφωνα με τους στόχους της τις ανάγκες της, τις προτεραιότητες της και τα συμφέροντα της…» και υποστήριξε ότι η σημαντική υποχώρηση του PΚΚ έγινε επειδή η Τουρκία μάχεται αυτή την φορά την τρομοκρατία με τα δικά της μέσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι με δικά τους όπλα είναι εφοδιασμένοι οι τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο, και επανέλαβε ότι η Τουρκία στοχεύει στην ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας της «παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν».

Η τουρκική κορβέτα που είναι εφοδιασμένη με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό που προέρχεται από την επίσης τουρκική εταιρία ASELSAN έχει αυτονομία 45 ημερών ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και στην ανοιχτή θάλασσα και μπορεί να εντοπίζει άμεσα απειλές ασφαλείας και να συλλέγει πληροφορίες με τον ειδικό εξοπλισμό της. Διαθέτει ελικοδρόμιο και μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 18 κόμβους.

N.M.