Τ. Ερντογάν: Καμία απειλή κυρώσεων δεν θα μας αποτρέψει στην Αν. Μεσόγειο

Τ. Ερντογάν: Καμία απειλή κυρώσεων δεν θα μας αποτρέψει στην Αν. Μεσόγειο

Καμία απειλή επιβολής κυρώσεων δεν θα μας αποτρέψει από τους δίκαιους σκοπούς μας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις κυρώσεις που επέβαλε.

Στο πλαίσιο δηλώσεών με αφορμή τη συμπλήρωση 96 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, τόνισε: «Κρυφά ή ανοικτά, καμία απειλή επιβολής κυρώσεων δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από τον δίκαιο σκοπό της. Οι κινήσεις που κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Συρία, είναι για στην προστασία των δικαιωμάτων του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων».

«Η Τουρκία έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να εξαλείψει κάθε απειλή που αφορά την ανεξαρτησία της, την επιβίωσή της και την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών της», είπε ακόμα ο Ερντογάν.

Αναλυτικά η δήλωση του Ερντογάν:

«Σήμερα, με περηφάνια γιορτάζουμε την 96η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, το ιδρυτικό έγγραφο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Αυτό το έτος αντιπροσωπεύει επίσης την εκατονταετηρίδα της έναρξης του αγώνα μας για ανεξαρτησία. Ο τουρκικός πόλεμος της Ανεξαρτησίας πολεμήθηκε από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου και στέφθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη σφραγίδα της ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας, όπως ήταν πριν από έναν αιώνα, έχει σήμερα τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να εξαλείψει κάθε απειλή που αφορά την ανεξαρτησία της, την επιβίωσή της και την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών της.

Τα πρόσφατα βήματα που έχουμε λάβει στην Ανατολική Μεσόγειο και στη βόρεια Συρία έδειξαν την ευαισθησία μας στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων. Καμία απειλή κυρώσεων, είτε μυστικών είτε ανοικτών, μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από τους δίκαιους σκοπούς της.

Με αυτές τις σκέψεις, κατά την 96η επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, τιμώ και πάλι τον ιδρυτικό πατέρα της Δημοκρατίας Γκάζι Μουσταφά Κεμάλ, τους μάρτυρες και τους βετεράνους με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».