«Ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις - Λύση win win για το φυσικό αέριο»

«Ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις - Λύση win win για το φυσικό αέριο»

Η ενεργοποίηση των γεωτρήσεων από πλευράς Τουρκίας έστειλε το μήνυμα σε όλους «πως είμαστε σοβαροί», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας παράλληλα πως Τουρκία και «βόρεια Κύπρος» έχουν δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ. «Δεν θα εγκρίνουμε να περάσει η διαχείριση του φυσικού αερίου στη "νότια Κύπρο"», όπως αποκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος την Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας πως «εμείς ξέρουμε να μοιραζόμαστε».

Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία και τη Σύνοδο του G20, ο Ερντογάν, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μιλάει, είναι εγγυήτρια δύναμη, όπως και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και εμείς».

«Όσο για το θέμα των θαλασσών», πρόσθεσε ο Τ. Ερντογάν, «στους πόρους που υπάρχουν εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όσοι ζουν στην Κύπρο. Όμως, αν πείτε πως αυτό θα το κάνουμε υπό τον έλεγχο της "νότιας Κύπρου", αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε».

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «η νότια πλευρά με τη βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή, αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις». «Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια, εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Καταληκτικά ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία έχει καθήκοντα ως εγγυήτρια δύναμη της "βόρειας Κύπρου", σε περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση».