Τ. Ερντογάν: Η Κύπρος μας ανάγκασε να δημιουργήσουμε αμυντική βιομηχανία

Τ. Ερντογάν: Η Κύπρος μας ανάγκασε να δημιουργήσουμε αμυντική βιομηχανία

H εισβολή στην Κύπρο και η ακόλουθη άρνηση των ΗΠΑ να εξάγουν αμυντικό υλικό στην Τουρκία αποτέλεσε την αφορμή για τη χώρα του να αποκτήσει τη δική της αμυντική βιομηχανία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Ήταν ο κακός γείτονας που μας έκανε να γίνουμε ιδιοκτήτες αμυντικής βιομηχανίας», υποστήριξε ο Τούρκος ενώπιον των παριστάμενων στο συνέδριο αμυντικών βιομηχανιών στην Άγκυρα.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε πως πριν 15 χρόνια όταν και ανέλαβε την εξουσία η Τουρκία δεν είχε σημειώσει τη σημερινή πρόοδο στην κατασκευή αμυντικού υλικού και πως αν αυτό συνεχιζόταν έως σήμερα δεν θα ήταν εφικτή η πραγματοποίηση των επιχειρήσεων «Κλάδος Ελαίας» και «Ασπίδα Ευφράτη» επίσης στην Συρία.

«Αυτές τις επιχειρήσεις τις πραγματοποιήσαμε με τις δικές μας δυνατότητες» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως αν περίμεναν από τη Δύση, καμιά βοήθεια δεν θα ερχόταν. «Πάντοτε μας έλεγαν το Κογκρέσο δεν δίνει άδεια (σ.σ. εξαγωγών αμυντικού υλικού). Αυτό το ζήσαμε και με την Κύπρο. Μετά την Κύπρο κερδίσαμε την ASELSAN (σ.σ. τουρκική κρατική αμυντική βιομηχανία η οποία ιδρύθηκε το 1975). Ο κακός γείτονας μας έκανε να την αποκτήσουμε. Πλέον φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε και εξαγωγές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Ξεκινάμε νέα επίθεση στη Συρία σε λίγες ημέρες»

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε εξάλλου την έναρξη νέας στρατιωτικής επιχείρησης στα ανατολικά του Ευφράτη, στο έδαφος της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι στόχος θα είναι «τρομοκράτες» του YPG.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η επιχείρηση αυτή θα διευκολύνει την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στη Συρία, καθώς θα διαλύσει τις τρομοκρατικές ομάδες ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, αναφερόμενες σε περιοχές που ελέγχονται από το YPG.

Για μια ακόμη φορά υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον ενισχύει τους Κούρδους «τρομοκράτες» του YPG και ότι επανειλημμένα αγνόησε τα στοιχεία που παρουσίασε η Τουρκία και αποδεικνύουν ότι το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση.