Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι, εκμεταλλευόμενοι... άσκηση

Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι, εκμεταλλευόμενοι... άσκηση

Επιμένει σταθερά στην πολιτική των εντάσεων και της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων η Τουρκία, η οποία μάλιστα δυο ημέρες πριν την έλευση στην Αθήνα και την Άγκυρα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, βρήκε την ευκαιρία με αφορμή μια άσκηση Έρευνας και Διάσωσης να αμφισβητήσει το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου και να επαναφέρει τη διεκδίκηση της για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.

Οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν το πρωί της Δευτέρας (18 Απριλίου) την ΝΟΤΑΜ (Notice to Airmen/Οδηγίες προς Αεροναυτιλομένους) Α0851/16 για τη γνωστοποίηση πραγματοποίησης άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (SAR) από την Τουρκία από την 27η Απριλίου μέχρι την 5η Μαΐου σε μια εκτεταμένη περιοχή βόρεια των Οινουσσών, της Χίου και των Ψαρών μέχρι νότια της Λέσβου. Η διάρκεια της άσκησης και η έκταση της περιοχής που δεσμεύεται δεν είναι συνήθεις και αυτό αποκαλύπτει ότι οι προθέσεις της Αγκύρας δεν είναι και τόσο αγαθές.
Η ελληνική ΝΟΤΑΜ επισημαίνει ότι τα αεροσκάφη τα οποία θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα πρέπει να εκπέμπουν διαρκώς το σήμα αναγνώρισης τους, κατά την πτήση τους δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και θα πρέπει να υποβάλλουν σχεδία πτήσης σύμφωνα με το AIP Greece.

Επίσης στην ίδια ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) είναι η μοναδική Αρχή αρμόδια για τον συντονισμό των επιχειρήσεων SAR στην περιοχή ευθύνης της που συμπίπτει με το FIR Αθηνών και για τον λόγο αυτό ζητείται από τα μέσα που θα λάβουν μέρος στην άσκηση να αποφεύγουν άσκοπη πρόκληση συνηγόρων για Έρευνα και Διάσωση.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήρθε λίγη ώρα αργότερα με τις ΝΟΤΑΜs Α1752/16 και Α1753/16 με τις οποίες απορρίπτει πλήρως την ελληνική ΝΟΤΑΜ με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τους κανόνες του ICAO (International Civil Aviation Organization/Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Η Τουρκική πλευρά επίσης υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στην τουρκική περιοχή ευθύνης (Search and Rescue Region –SRR) όπως έχει καταχωρηθεί στον ΙΜΟ (International Maritime Organization/ International Maritime Organization –και διχοτομεί επιχειρησιακά το Αιγαίο–, και συνεπώς όλες οι δραστηριότητες οι σχετικές με Έρευνα και Διάσωση σε αυτήν την περιοχή συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά τον εναέριο χώρο, η τουρκική ΝΟΤΑΜ αναφέρει ότι τα «στρατιωτικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 6 ν.μ. και δεν θα υποβάλλουν σχεδία πτήσης». Οι τουρκικές αρχές μάλιστα δηλώνουν ότι η Τουρκία θα αναλάβει όλα τα αναγκαία μετρά για την ασφάλεια της αεροπλοΐας…

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είχαμε ένα νέο μπαράζ επιθετικών ενεργειών στο Αιγαίο, καθώς, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας), 6 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 2 οπλισμένα, πραγματοποίησαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο 3 παραβάσεις Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 26 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου, ενώ, κατά τη διάρκεια των αναγνωρίσεων και αναχαιτίσεων, σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές.