Συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τουρκικά κατασκοπευτικά

Συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τουρκικά κατασκοπευτικά

Σε νέο μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου CN-235, τα οποία πετούν στο Αιγαίο αποτυπώνοντας τη συμπεριφορά του ελληνικού στόλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Protothema.gr., τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν καταγράψει μέχρι σήμερα το μεσημέρι περισσότερες από 40 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουλάχιστον 6 τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία εισέρχονται στο Αιγαίο χωρίς άδεια και δίχως να έχουν ενημερώσει τις ελληνικές αρχές εκτελούν πτήσεις σε μεγάλο ύψος από το βορειότερο μέχρι το νοτιοανατολικότερο σημείο του FIR Αθηνών παρακολουθώντας τα στρατιωτικά γυμνάσια που εκτελούνται από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Από χθες Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «Καταιγίδα» στην οποία συμμετέχουν περίπου 60 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, από φρεγάτες και υποβρύχια μέχρι κανονιοφόροι, αρματαγωγά, περιπολικά, ναρκοθηρευτικά, βοηθητικά και πλοία γενικής υποστήριξης.

Τα τουρκικά CN-235 (αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου ή αλλιώς κατασκοπευτικά) παρακολουθούν από πολύ κοντά τη μεγάλη άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καταγράφοντας συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών πολεμικών πλοίων, αποτυπώνοντας κινήσεις και σενάρια των παιγνίων ακόμη και τις εκπομπές των ραντάρ. Για τους Τούρκους η άσκηση «Καταιγίδα» είναι μια ευκαιρία να προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο λειτουργίας, τις τακτικές αντίδρασης και τη γενικότερη συμπεριφορά των κύριων μονάδων του ελληνικού στόλου αλλά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πλοίων που αποτελούν τη δύναμη κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν προχωρήσει σε 84 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με τις περισσότερες να πραγματοποιούνται από τέσσερα τουρκικά κατασκοπευτικά που πέταξαν μεμονωμένα πάνω από το Αιγαίο.

Τα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη είχαν κάνει τις 82 από τις 84 παραβιάσεις ενώ προέβησαν και σε πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών.

Πάνω από το Αιγαίο είχε πετάξει και ένας σχηματισμός από δύο οπλισμένα F-16 που προέβησαν σε δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Όπως ανέφερε το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.