Συνεχίζει τις απειλές η Τουρκία για Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο

Συνεχίζει τις απειλές η Τουρκία για Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο

Εντείνουν τις προκλήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ και Ανατολική Μεσόγειο οι Τούρκοι με δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν να ξεκαθαρίζουν ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις παράνομες διεκδικήσεις της στην περιοχή. Αρχικά ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η χώρα του «θα προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους όπως και πριν 45 χρόνια» ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους Ελληνοκύπριους «κακομαθημένους».

Ειδικότερα, ευρισκόμενος στα Κατεχόμενα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σημείωσε σε ομιλία του, δεν παρέλειψε... να απειλήσει, πως η χώρα του, αν χρειαστεί, «δεν θα σιωπήσει για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκύπρων, όπως έκανε πριν 45 χρόνια».

Ο Χ. Ακάρ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, η αρμοδιότητα για τις θαλάσσιες περιοχές, η ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και η ίση διανομή των πόρων θα πρέπει να καθοριστούν βάσει κοινής συμφωνίας των παράκτιων κρατών.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο της άρσης των εγγυήσεων στα πλαίσια της επίλυσης του Κυπριακού, υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί ένα εθνικό θέμα για την Άγκυρα.

«Στα πλαίσια αυτά η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα και την Αγγλία είναι εγγυήτρια χώρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη και είμαστε αποφασισμένοι όπως και χθες έτσι και σήμερα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας στα πλαίσια αυτά και στο όνομα της ειρήνης. Ελπίζουμε πως η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν να ενεργούν, σεβόμενες το διεθνές δίκαιο, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονιάς. Τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, η Τουρκία σέβεται τους νόμους καλής γειτονιάς και το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.

Από τη μεριά του  με δηλώσεις του ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, επέμεινε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητες και σεισμικές έρευνες, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την ελληνοκυπριακή πλευρά «κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους – μέλους της ΕΕ».

Όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, ο Φ. Οκτάι, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους υποστήριξε πως η Toυρκία και οι Τουρκοκύπριοι άδραξαν όλες τις ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού αλλά η ελληνοκυπριακή στάση απέτρεψε κάθε ευκαιρία, επειδή «είναι κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους – μέλους της ΕΕ».

Σημείωσε ότι η Τουρκία θα στηρίζει πάντοτε το κατοχικό καθεστώς, προσθέτοντας πως η τουρκική πλευρά θα επιζητεί τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για σύσταση κοινής επιτροπής, η οποία, όπως είπε, απερρίφθη από τους Ελληνοκύπριους και πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις γεωτρητικές και σεισμικές δραστηριότητες. «Και το Γιαβούζ και το Φατίχ θα συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο» ανέφερε χαρακτηριστικά

«Η διεθνής κοινότητα θα δει ότι δεν θα μας επηρεάσουν διεθνείς απειλητικές αποφάσεις και η Τουρκία δεν θα αφήσει κανέναν να παραβιάσει τα συμφέροντα των Τ/κ», επεσήμανε.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε πως παραμένουν ανοικτοί στην ιδέα του χώρου κοινής συμβίωσης στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των πόρων και στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι δεν καλωσορίζουν διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους.