Συνάντηση αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου

Συνάντηση αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου

   Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συναντήθηκε σήμερα με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου αντιστράτηγο Οσάμα Ροσντί Ασκάρ.

   Όπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του αντιστράτηγου Οσάμα Ροσντί Ασκάρ στην Αθήνα και σε συνέχεια της παρακολούθησης της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της 'Ασκησης «Μέδουσα 11», χθες, στην Κρήτη.

   Πριν τη συνάντηση, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

   Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο αρχηγοί αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής.

   Επίσης - προστίθεται στην ανακοίνωση - αναφέρθηκαν στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται και στην συνεργασία που έχουν αναπτύξει για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αυξημένη πυκνότητα μεταναστευτικών ροών, στην τρομοκρατία, στην ενεργειακή κρίση και στην κλιματική αλλαγή.

   Συζητήθηκαν, ακόμη, οι ιδιαίτερα ισχυροί δεσμοί φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης, που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Αιγύπτου, οι οποίοι ενισχύονται με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις και επισφραγίστηκαν πρόσφατα με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για παροχή εκπαίδευσης σε ελληνικά στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Αιγύπτιους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και μαθητές παραγωγικών σχολών και τον σχεδιασμό αντίστοιχης εκπαίδευσης Ελλήνων στρατιωτικών στην Αίγυπτο στο άμεσο μέλλον.

   Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, εξέφρασε την βεβαιότητά του για την διατήρηση και ενίσχυση του εξαιρετικού κλίματος μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, χαρακτηριστικό του οποίου υπήρξε και ο σημερινός κατάπλους του «LHD ENS Gamal Abdel Nasser» και της φρεγάτας «ENS Bernees» στον Πειραιά.