Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικά: Στόχος μας να μην ξανασυμβούν επεισόδια τύπου Ίμια

Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικά: Στόχος μας να μην ξανασυμβούν επεισόδια τύπου Ίμια

Καταφέραμε να ιδρύσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για να αποφύγουμε παρόμοιες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας  - Τουρκίας, όπως τη δεκαετία του 1990, που κατέληξαν σε απώλειες και πτώσεις αεροσκαφών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης για τις δυο χώρες εντός της Συμμαχίας.

Μιλώντας στο στο Κολέγιο της Ευρώπης, κατόπιν προσκλήσεως της πρυτάνεως, Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην επιτρόπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, ο Στόλτενμπεργκ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, λέγοντας ότι «καταφέραμε στο ΝΑΤΟ να ιδρύσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης» με σκοπό: «Γιατί χρειάζεται να αποφύγουμε κάτι τέτοιο (κλιμάκωση), όταν βλέπουμε ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Πρέπει να αποφύγουμε επιστροφής στη δεκαετία του '90. Το '90 παρόμοια ένταση κατέληξε σε απώλειες και πτώσεις αεροσκαφών. Και αυτό ήταν πολύ σοβαρό» σημείωσε, αναφερόμενος στα γεγονότα των Ιμίων.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί. Και γι’ αυτό δημιουργήσαμε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης, όπου στρατιωτικοί από την Ελλάδα και την Τουρκία συναντώνται, ακύρωσαν κάποιες ασκήσεις και συμφώνησαν σε βασικές διαδικασίες επικοινωνίας, ώστε να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, «ξεκίνησαν διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις υποκείμενες διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και το ΝΑΤΟ βοήθησε στη στήριξη αυτών των προσπαθειών με τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού αποκλιμάκωσης».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν ισχυρίζεται πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα «αλλά υποστηρίζω πως δεδομένης της αξίας της Συμμαχίας, όταν βλέπουμε σοβαρές διαφορές, πρέπει να επιχειρούμε να τις λύνουμε... Αν όχι, τουλάχιστον να προσπαθούμε να αποτρέψουμε την ένταση από το να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν προφανείς διαφορές, αλλά νομίζω πως το σημαντικό για εμένα είναι να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για να περιορίσουμε τις διαφορές, να μειώσουμε την ένταση, να προλάβουμε μια κλιμάκωση», ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου «και τις διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας» συμπλήρωσε πως «τις περασμένες εβδομάδες, μήνες, είδαμε τουλάχιστον κάποια θετικά βήματα», κάνοντας μνεία στην αποχώρηση του Oruc Reis.