Ερντογάν κατά Ελλάδας: Στρατιωτικοποιεί νησιά, παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο

Ερντογάν κατά Ελλάδας: Στρατιωτικοποιεί νησιά, παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο

Στην ρητορική κατά της Ελλάδας, με αναφορές στο θέμα του εξοπλισμού των νησιών και στο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, έκλεισε τον κύκλο της παρουσίας του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επανερχόμενος στις επιθέσεις κατά της Ελλάδας, την κατηγόρησε ότι «έχει παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές» και για αυτόν τον λόγο «θα έπρεπε να λογοδοτήσει», ενώ επανέλαβε και τη κατηγορία ότι η Ελλάδα «στρατιωτικοποιεί νησιά κατά παραβίαση των Συνθηκών».

Μπορεί η ομιλία του στην Μαδρίτη να μην είχε την παραμικρή αναφορά στην Ελλάδα, ωστόσο τα ελληνοτουρκικά δεν έμειναν έξω από την συνέντευξη που παραχώρησε στο τέλος της Συνόδου Κορυφής. «Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Μετά το δείπνο που είχα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια προσφορά. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Όμως 2-3 εβδομάδες μετά, ανέτρεψε την κατάσταση με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός. Όχι μόνο αυτό, αλλά συνέχισε την προσπάθεια να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Για τις βάσεις που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ειπώθηκε ότι έγινε λόγω της Ρωσίας. Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά;», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Σε ό,τι αφορά το βέτο της Άγκυρας για Σουηδία και Φινλανδία, είπε ότι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία σε μια συμφωνία για την άρση του βέτο στις προσπάθειες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες», δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Τόνισε μάλιστα ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις νομοθετικές τους αλλαγές σχετικά με τους τρομοκράτες το συντομότερο δυνατό. 

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θεωρεί την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ως αναγνώριση των ευαισθησιών της Άγκυρας γύρω από την τρομοκρατία και ως «διπλωματική νίκη» για την Τουρκία. 

Ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν "πραγματική αλληλεγγύη" στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.

"Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων", τόνισε. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

"Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών", δήλωσε