Η Μόσχα καλεί τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις, κατηγορεί ΗΠΑ για απελάσεις

Η Μόσχα καλεί τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις, κατηγορεί ΗΠΑ για απελάσεις

Τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα κάλεσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις, σχετικά με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα. Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από τις απελάσεις.

Tο ρωσικό υπουργείο τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι πίσω από την «αντιρωσική», όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται η Ουάσιγκτον. Ακόμη, χαρακτηρίζει αβάσιμες τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και σημειώνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πληγούν σοβαρά οι διμερείς σχέσεις ενώ σημειώνει πως τις απελάσεις στήριξε αμέσως το State Department.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «Στις 13 Ιουλίου εκλήθη στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Ανδρέας Φρυγανάς, στον οποίο εκφράστηκε αποφασιστική διαμαρτυρία σχετικά με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Υπογραμμίστηκε ότι αντιμετωπίζουμε την ενέργεια αυτή ως απολύτως αβάσιμη, χωρίς θεμελίωση με γεγονότα από την ελληνική πλευρά, κινούμενη σε σύγκρουση με τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεών μας και ικανή να τους προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Είναι προφανές ότι πίσω από την αντιρωσική απόφαση της κυβέρνησης της Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένη στην έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανοιχτά υποστήριξε τις ενέργειες αυτές με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Σε ερώτηση που έγινε στη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕξ, σχετικά με την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, απάντησε πως ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί η Μόσχα στην πρόσκληση που έχει λάβει ο ΥΠΕΞ προκειμένου να επισκεφθεί την Αθήνα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Την ίδια πληροφορία είχε μεταδώσει και χθες το Interfax, κάτι που υποδεικνύει ότι η ρωσική πλευρά είναι ενοχλημένη από την απόφαση της Αθήνας. 

Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα ζήτησε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο, για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας ενώ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ερωτώμενος σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Όπως είχε γίνει γνωστό τα μέτρα που έλαβε η Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Μεταξύ των κατηγοριών είναι η απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. 

Διπλωματικές πηγές: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Μόσχας για αμερικανικές πιέσεις

Αβάσιμους χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Μόσχας για έξωθεν πιέσεις στο θέμα των απελάσεων των ρώσων διπλωματών η Αθήνα, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «οι Ρώσοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

Σε μια αιχμηρή απάντηση, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασαν πως «Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι».

Και πρόσθεσαν: "Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας".

Στήριξη της Ελλάδας από ΗΠΑ

Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα «που υπερασπίζεται την κυριαρχία της» εξέφρασε χθες το State Department, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, αναφέρει ότι «Η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι επιχείρησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η Ρωσία πρέπει να δώσει τέλος στην αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά».

Σημειώνεται ότι μόλις έγινα γνωστή η απέλαση των Ρώσων διπλωματών ο Αντρέι Κλίμοφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας, δήλωσε στο RIA Novosti πως η και Ρωσία θα απελάσει δύο Έλληνες ειδάλλως η Μόσχα «δεν θα μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των υπαλλήλων της».

Ακόμη πρόσθεσε πως η Ρωσία ποτέ δεν θεώρησε σύμμαχο και εταίρο την Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς όπως είπε «η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό».