Στην Καρπασία το Yavuz

Στην Καρπασία το Yavuz

Νίκος Μελέτης

Στην Καρπασία έφτασε το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων θα επιχειρήσει την πρώτη γεώτρηση του το πιθανότερο στο σημείο KARPAZ1 ανοικτά της Αμμοχώστου, σε μια νέα απόπειρα σοβαρής κλιμάκωσης της ήδη τεταμένης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Yavuz είχε παραμείνει τις τελευταίες ημέρες στο αγκυροβόλιο της Σελεύκειας Ισαυρίας (Tasucu) καθώς συνεχίζονταν οι προσπάθειες για τον εφοδιασμό του πλοίου και την εξασφάλιση των συνοδευτικών βοηθητικών σκαφών που είναι αναγκαία για να επιχειρηθεί γεώτρηση και μάλιστα σε μεγάλα βάθη. Στο λιμάνι της Σελεύκειας βρίσκονταν το ολλανδικών συμφερόντων, με ιταλική σημαία συνοδευτικό σκάφος Vos Thalassa το οποίο φαίνεται ότι θα ακολουθήσει το Yavuz και μένει βεβαίως να φανεί τις επόμενες ημέρες εάν και στην περίπτωση του σκάφους αυτού θα αποδειχθούν αποτελεσματικές οι κυπριακές κινήσεις με τις προειδοποιήσεις προς κυβερνήσεις και εταιρείες και με την απειλή νομικών προσφυγών εναντίον προσώπων και εταιριών.

Πάντως στο ίδιο λιμάνι τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν τέσσερα ακόμη βοηθητικά για γεωτρήσεις σκάφη, όλα της ίδιας εταιρίας με το Vos Thalassa, αλλά το Vos Purpose με ιταλική σημαία επίσης και δυο ακόμη το Vos Prince και Vos Purpose με σημαία Γιβραλτάρ καθώς και το με τουρκική σημαία Altan. Ορισμένα από τα σκάφη αυτά συμμετείχαν στις γεωτρήσεις που διεξάγονται από ξένο γεωτρύπανο στον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Σε ό,τι αφορά στο άλλο γεωτρύπανο Fatih οι προληπτικές κινήσεις της κυπριακής Δημοκρατίας είχαν αποδώσει και έτσι η Τουρκία υποχρεώθηκε να αγοράσει τρία βοηθητικά σκάφη και να τα μετονομάσει, υψώνοντας τους και τουρκική σημαία προκειμένου να συνδράμουν το τουρκικό γεωτρύπανο στην παράνομη δραστηριότητα του στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Η αποστολή του Yavuz στον κόλπο της Καρπασίας είναι ένα ακόμη χαρτί το οποίο παίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς φαίνεται  ότι έχει αναδείξει το ζήτημα της αναζήτησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικά της Κύπρου  σε μείζον θέμα για την Τουρκία αλλά και για το δικό του προφίλ, σε μια στιγμή που ετοιμάζεται να δοκιμασθεί η αντοχή του ίδιου και της Τουρκίας στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ λόγω της άφιξης των S400 στην Τουρκία.

Ο Τούρκος ηγέτης δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να δημιουργήσει συνθήκες κρίσης στην περιοχή θεωρώντας ότι έτσι θα μπορέσει να δημιουργήσει πιο ευνοϊκές για τα τουρκικά συμφέροντα συνθήκες διαπραγμάτευσης τόσο για το Κυπριακό αλλά και για τον διαμοιρασμό και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση απαιτεί την άμεση αντιμετώπιση και διαχείριση της από τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία θα πρέπει σε χρόνο μηδέν να αποκαταστήσει δίαυλο συντονισμού με την Λευκωσία, να βρει διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα και συγχρόνως να ενημερώσει εταίρους και συμμάχους για τις διαθέσεις και προθέσεις της.