Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εντός του 2020 η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2018, 18:10
-A +A
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εντός του 2020 η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020, οπότε και η συμφωνία με την Ελλάδα θα έχει εφαρμοστεί πλήρως παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να την υπονομεύσει, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μην πιστεύουμε ότι η "Βόρεια Μακεδονία" θα μπορούσε να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ σε ακόμα και σε 18 μήνες από σήμερα», δήλωσε στο Reuters ο Αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις..

«Είναι μια απολύτως ρεαλιστική ημερομηνία-στόχος», ανέφερε, εγκωμιάζοντας τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ ως «τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη» στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να δημιουργήσουν δεσμούς με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Όπως επισήμανε ο κ. Πάλμερ στο Reuters, το ΝΑΤΟ έχει απευθύνει ήδη πρόσκληση στην πΓΔΜ προκειμένου να εισέλθει στη Συμμαχία και η διαδικασία μπορεί να κινηθεί γρήγορα με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνία, η οποία ωστόσο πρέπει να εγκριθεί στα κοινοβούλια της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Παράλληλα, ο αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει κυβερνήσεις και θεσμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η πρόοδος της περιοχής ως προς την ενσωμάτωση των χωρών σε ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Δεν εναπόκειται στη Ρωσία να αποφασίσει τι μπορεί ή όχι να κάνει η πΓΔΜ, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συνδέεται με τα ευρωπαϊκά και ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα», ανέφερε ο κ. Πάλμερ.

Διαβάστε ακόμα:

- Γ. Στόλτενμπεργκ: Θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει κάνει η πΓΔΜ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 24/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα