Στα Σκόπια σήμερα ο αναπληρωτής υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ

Στα Σκόπια σήμερα ο αναπληρωτής υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ

Τα Σκόπια θα επισκεφθεί σήμερα ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, σε μια ακόμη προσπάθεια των ΗΠΑ να στηρίξουν τον Ζόραν Ζάεφ και τη Συμφωνία των Πρεσπών, στον απόηχο της ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές κατά την οποία ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών.

Στο πλαίσιο αυτό, το tweet της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια που προανήγγειλε την επίσκεψη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις ανΥΠΕΞ «θα επισκεφθεί τη ''Μακεδονία'' στις 22 Οκτωβρίου για να υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών και τη σημασία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ''Μακεδονίας. Θα συναντηθεί με κυβερνητικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ».

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων είχαν δώσει προ ημερών μεγάλη έκταση στις δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, σύμφωνα με τις οποίες «όσοι αποπλανούν τον "μακεδονικό" λαό, λέγοντας ότι μπορούν να προσφέρουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η συμφωνία Πρεσπών, δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στη χώρα τους». 

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη Πάλμερ σηματοδοτεί τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών με δεδομένο μάλιστα ότι οι οκτώ βουλευτές του VMRO που ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών στη συνέχεια ζήτησαν περισσότερες εγγυήσεις από τον Ζ. Ζάεφ για τα περί μακεδονικής ταυτότητας.