Στα Σκόπια ο Χ. Ακάρ - Πανηγυρική υποδοχή μετά την επίσκεψη Τσίπρα

Στα Σκόπια ο Χ. Ακάρ - Πανηγυρική υποδοχή μετά την επίσκεψη Τσίπρα

Πριν καλά καλά απογειωθεί από το αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με τον Αλέξη Τσίπρα, νωρίς σήμερα το πρωί προσγειώθηκε το τουρκικό κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα.

Επίσκεψη η οποία είχε προγραμματισθεί αρκετές εβδομάδες πριν και ενώ ήταν ήδη γνωστή η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Βόρεια Μακεδονία και ήταν κυρίως μια επικοινωνιακή επιχείρηση προεκλογικής στήριξης του Ζ. Ζάεφ αλλά και μια προσπάθεια εξωραϊσμού της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά, ώστε να ξεπερασθούν οι έντονες αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό της χώρας μας η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάλιστα, στην επίσκεψη του κ. Ακάρ η φιλαρμονική των Σκοπίων παιάνισε τους Εθνικούς Ύμνους των δύο χωρών, κάτι που απέφυγε χθες να κάνει η σκοπιανή πλευρά υποδεχόμενη και μάλιστα σε επίσημη επίσκεψη τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αυτό έγινε για έναν απλό λόγο:Ο εθνικός ύμνος της Βόρειας Μακεδονίας που έμεινε ο ίδιος, αποτελεί ύμνο στον «Μακεδονισμό» και στην «απελευθέρωση» της Μακεδονίας.

Και ενώ θα έπρεπε να είχε απαιτηθεί η αλλαγή του στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Εθνικός Ύμνος, μνημείο αλυτρωτισμού, έμεινε ο ίδιος. Απλώς θα αποφεύγεται η ανάκρουση των εθνικών ύμνων όταν υπάρχει επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις  θα ακούγεται κανονικά.

Το μεγάλο επικοινωνιακό «ατού» της κυβέρνησης που «πούλησε» τις τελευταίες ημέρες και χθες η ελληνική αποστολή ήταν ότι τα Σκόπια «παρέδωσαν τον εναέριο χώρο τους στην επιτήρηση και προστασία της Ελλάδας», αναφερόμενοι σε μια συνήθη διαδικασία που προβλέπεται εδώ και σχεδόν 10 χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου κράτη μέλη αναλαμβάνουν την εναέρια επιτήρηση χωρών μελών που δεν διαθέτουν ικανή για τον σκοπό αυτό Πολεμική Αεροπορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει στα πλαίσια του NATO την ευθύνη Air Policing για την Αλβανία, αλλά αυτό καθόλου δεν έχει επηρεάσει θετικά τις σχέσεις με τα Τίρανα. Μάα ακόμη απόδειξη ότι η ανάληψη του Air Policing του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, κάθε άλλο παρά αποτελεί απόδειξη «στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ των δυο χωρών, η της πρόσδεσης της χώρας στο «άρμα» της Ελλάδας, όπως επιχειρήθηκε να παρουσιασθεί.

Μια ακόμα απόδειξη ότι τα Σκόπια και η κυβέρνηση Ζάεφ επιθυμεί και επιδιώκει να κρατήσει ισορροπημένες σχέσεις με την Άγκυρα (για να υπενθυμίσουμε τις πρόσφατες επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας στην Άγκυρα) είναι το γεγονός ότι η βορειομακεδονική κυβέρνηση επέλεξε να προγραμματίσει για σήμερα, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από τα Σκόπια την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακαρ, εκφραστή του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και της επιρροής της Τουρκίας από τα Βαλκάνια μέχρι την Μοσούλη και την Αφρική.

Η επίσκεψη Ακάρ θα πρέπει να προσγειώσει όλους όσους ακόμη και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ελαφρά τη καρδία, από την αγωνία τους να προβάλουν τις «θετικές πτυχές» της Συμφωνίας των Πρεσπών, καταφεύγουν σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, που είναι παραπλανητικά και συνεπώς επικίνδυνα.

Η ανάληψη του Air Policing της Βόρειας Μακεδονίας, όταν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, οι συμφωνίες για συμμετοχή της Ελλάδας στην εκπαίδευση μονάδων του Στρατού της γειτονικής χώρας, ο ρόλος που έχει η Ελλάδα στην συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, έχουν την αξία και τη σημασία τους, όμως οι υπερβολές συνήθως επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ν.Μ.

Διαβάστε ακόμα:

- Τα μυθεύματα της Κυβέρνησης περί «εκτοπισμού της Τουρκίας» από τα Σκόπια!