Στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινείται το Barbaros- Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό

Στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινείται το Barbaros- Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό

Σε επιφυλακή βρίσκεται το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τις τελευταίες ώρες καθώς το τουρκικό Barbaros κινείται στην οριογραμμή της ελληνική υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Κάθε φορά που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος επιλέγει να περάσει έστω και κατ'ελάχιστον εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που βρίσκεται εκεί εδώ και πάνω από 48 ώρες, δίνει εντολή στο τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει καθώς δεν έχει άδεια και οποιαδήποτε δικαιοδοσία για να κάνει έρευνες.

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στην φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” και το ερευνητικό τουρκικό Barbaros, όταν το δεύτερο πέρασε εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις 3 το πρωί της Πέμπτης.

Η διοίκηση της φρεγάτας, όπως αναφέρει το hellasjournal κάλεσε το Barbaros να απομακρυνθεί και μετά από το πρώτο μήνυμα άρνησης και πιθανότατα κατόπιν εντολών από την Τουρκία, το ερευνητικό σκάφος κινήθηκε ξανά και απομακρύνθηκε.

ΩΡΑ, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Barbaros:

(χωρίς ανακοίνωση ονόματος δηλαδή Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς) – Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Το Barbaros τελικά βλέποντας την Ελληνική φρεγάτα και την ετοιμότητα που έδειξε εξ αρχής το πλήρωμα της, αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. Ανώτατες πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημειώνουν πως η ελληνική φρεγάτα βρίσκεται εκεί για την επιτήρηση και αυτό ακριβώς έκανε και τα ξημερώματα.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η διαδρομή του ερευνητικού σκάφους Barbaros τις τελευταίες ώρες

barbaros

Όπως ανέφερε την Τρίτη το liberal.gr, η Τουρκία με την NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, δεσμεύει μεγάλη περιοχή, η οποία επικαλύπτει το Οικόπεδο 4 της Κυπριακής ΑΟΖ και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.